Nieuw beheerplan Wandelbos Groenendaal

In 1990 is het onderhoud van het bos Groenendaal omgevormd van traditioneel beheer naar ecologisch beheer. Dit beheerplan was vooral gericht op natuurontwikkeling en recreatie. In 2013 is ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van Groenendaal als gemeentebezit besloten een nieuw beheerplan op te stellen in samenwerking met organisaties die een directe link met Groenendaal hebben. Het concept-beheerplan met de thema's historie, natuur en recreatie is nu vrijgegeven voor inspraak.

Documenten:

Reageren

Op woensdag 7 januari 2015 van 19.30 uur tot 21.30 uur bent u van harte welkom in het raadhuis voor een inloopavond over het concept-beheerplan. Hier kunt vragen stellen en uw mening geven over het plan. Schriftelijke reacties op het concept-beheerplan kunt u tot 21 januari 2015 sturen aan Gemeente Heemstede t.a.v. van afdeling Voorbereiding Openbare Ruimte, de heer Ruud van Schaik, Postbus 352  2100 AJ Heemstede of via e-mail gemeente@heemstede.nl

Wandelroutes

De gemeente heeft 2 boekjes over wandelroutes in Heemstede uitgebracht:

Wandelbos Groenendaal en de Algemene begraafplaats maken beiden deel uit van de geschiedenis van Heemstede. De wandelroutes zijn uitgezet om meer aandacht te schenken aan de cultuurhistorische waarde van beide locaties. De routebeschrijvingen in het boekje worden ingeleid met een korte beschrijving van de geschiedenis. Tussen de aanwijzingen voor de route wordt steeds informatie over bezienswaardigheden gegeven.

Een 'rode route' van ongeveer 4,2 km en een 'gele route' van ongeveer 1,5 km. De wandelingen beginnen op het voorplein van de kinderboerderij. Hier staat een grote paal met een rode en een gele band.
De rode route is bedoeld voor wandelaars zonder hond, omdat een gedeelte ervan loopt door een voor honden verboden gebied. De gele route is wel toegestaan voor honden, aangezien deze loopt door het deel waar honden los mogen lopen.

Let op: de tekst van deze routebeschrijving is niet meer actueel. Wij werken aan een digitale versie van de rode en gele route.

Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert regelmatig natuurexcursies in Heemstede. Het wandelbos Groenendaal staat dan ook vaak op het programma.

Speeltuin Groenendaal

Schuin tegenover de kinderboerderij ligt een speeltuin. Het beheer hiervan is in particuliere handen.

Meer informatie

Meer informatie over het bos kunt u vinden op de grote publicatieborden aan het begin van de Adriƫnnelaan, de Sparrenlaan, het parkeerterrein bij het restaurant en bij de ingang van Meer en Berg.

Lettergrootte