Bodycam voor handhavers vergroot gevoel van veiligheid

Sinds kort dragen onze handhavers (boa’s) in de gemeente een bodycam, dat is een kleine draagbare camera die aan het uniform vastzit. Veel gemeenten maken al gebruik van de bodycam. De ervaring is een zichtbare afname van bedreigingen en minder verbale agressie en escalaties op straat. De camera werkt vaak preventief en de-escalerend, hierdoor voelen boa’s zich veiliger.

"Een bodycam vergroot het gevoel van veiligheid bij handhavers’, zegt burgemeester Astrid Nienhuis, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. ‘En dat is nodig nu er minder politie is en boa’s vaker bij spannende situaties geroepen worden dan ze gewend zijn. Dit terwijl boa's niet dezelfde bevoegdheden en uitrusting hebben als de politie."

De camera neemt steeds op, maar overschrijft na 30 seconden elk beeldmateriaal. Als een boa echt in een bedreigende situatie terechtkomt, deelt hij of zij altijd mee dat de camera wordt ingeschakeld en beeld opneemt. Beelden kunnen, onder zeer strikte voorwaarden, worden gebruikt bij opsporing en vervolging van strafbare feiten.

Astrid Nienhuis: "Uit onderzoek en ervaring van andere gemeenten blijkt dat alleen al de aanwezigheid van de camera positief effect heeft. Mensen blijven rustiger en zo loopt een situatie minder snel uit de hand." Boa’s voelen zich veiliger en daarmee past de bodycam ook bij goed werkgeverschap van de gemeente.

Bekijk het filmpje op de pagina heemstede.nl/bodycam voor meer informatie over de bodycam.

Meer info over de bodycam