Brief van burgemeester Astrid Nienhuis

Astrid Nienhuis

Beste inwoners van Heemstede,

Pasen staat voor een nieuw begin en vooral voor hoop. Normaal komen we gezellig als familie bij elkaar op bezoek, gaan we samen naar de kerk, of trekken we er op uit naar bos of strand.

Dit jaar is alles anders. Het coronavirus heeft ook in Heemstede slachtoffers gemaakt. Diverse inwoners zijn ernstig ziek of overleden. Iedereen maakt zich zorgen over eigen gezondheid en die van dierbaren. Het is een zware tijd en ik wil via deze weg iedereen die een dierbare heeft verloren of een zieke verzorgt, laten weten dat ik aan jullie denk en met jullie meevoel. 

Dit jaar vieren we de paasdagen noodgedwongen anders. We blijven thuis, in kleine kring. We kunnen gelukkig nog wel eieren versieren en verstoppen in huis of in de tuin. En kerkdiensten en concerten zijn online of via de televisie te volgen. Maar we kunnen niet bij elkaar op bezoek om samen Pasen te vieren. Een fietstochtje maken kan, maar niet met een groep. Een wandeling buiten kan, maar alleen met het eigen gezin. Samen kunnen we aanvullende maatregelen voorkomen, bijvoorbeeld de sluiting van Wandelbos Groenendaal. Dus houdt rekening met elkaar. Ook tijdens de paasdagen geldt de maatregel dat we anderhalve meter afstand houden en dat we met niet meer dan drie mensen bij elkaar op bezoek gaan.

De cijfers van het RIVM lijken hoopvol. Maar: we zijn er nog lang niet. Als we nu de maatregelen loslaten, bestaat het risico dat een enorme piek ontstaat in het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuis- en IC-opnamen. Dus moeten we nog even volhouden en juist nu de regels goed in acht nemen.

Ik zie dat de meesten van u zich aan de regels houden, hoe lastig dat soms ook is. Ik zie mensen met een grote boog om elkaar heen lopen. Helaas zijn er ook inwoners die kennelijk denken dat hen niets kan overkomen. Tegen hen zeg ik: al zou je zelf niet ziek worden, je kunt wel anderen besmetten. Je vrienden, je collega’s, je familie, je grootouders. Ik kan me niet voorstellen dat je dat wilt.

Afgelopen drie-en-halve week hebben we een beroep gedaan op eigen verantwoordelijkheid en ook regelmatig mensen aangesproken die zich niet aan de maatregelen houden. We hebben uitgelegd waarom deze maatregelen zo hard nodig zijn en waarom we moeten volhouden. De tijd van waarschuwen is nu voorbij. Wie zich nu nog niet aan de maatregelen houdt, krijgt geen waarschuwing, maar een boete. Dit is nodig. U heeft vast ook premier Rutte gehoord: na 28 april zullen we wellicht nog langer in de 1,5-meter samenleving leven met elkaar. 

Tot slot wil ik u vragen: kijk wie er in uw straat, in uw buurt de paasdagen alleen doorbrengt. Schenk elkaar aandacht, doe een kaartje door de brievenbus. Of breng een bosje bloemen, een zakje paaseitjes. Een klein gebaar, maar het betekent zóveel!

Ik wens u allemaal hele fijne paasdagen!

Astrid Nienhuis
burgemeester van Heemstede

Naar overzicht