Gemeente Heemstede kapt zieke elzen

De gemeente Heemstede is genoodzaakt om vanaf 4 juli 38 elzen te kappen. De elzen staan verspreid door Heemstede en zijn aangetast met de zogenaamde Phytophthora alni. Deze besmettelijke schimmel veroorzaakt bij de elzen een dodelijke wortel- en kraagrot. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt, worden de bomen snel verwijderd.

De zieke elzen laten een verminderde groei zien en er kunnen meerdere bloedingsplekken op de stam aanwezig zijn. De te kappen elzen die gekapt worden zijn gekenmerkt met een oranje stip en staan onder andere in de Amer, Kadijk, PC Hooftkade, Beelenlaan, Crayenestersingel, Van der Horstlaan, Manpadslaan, Leidsevaartweg, Jan P. Strijboslaan en Johan Rosenkrantzlaan. De gemeente informeert de direct-omwonenden met een briefkaart over de noodkap. Vanaf 4 juli zullen de bomen gekapt worden met behulp van een mobiele kraan. De werkzaamheden duren in totaal een ruime week.

Komende winter vindt de aanplant plaats van nieuwe bomen van een andere soort op de plekken waar de elzen stonden. Als de plek toch ongeschikt blijkt door bijvoorbeeld teveel kabels en leidingen onder de grond, wordt gezocht naar een alternatieve plek in de wijk of alternatief groen op die plek.

Lees de publicatie van woensdag 29 juni 2022 op overheid.nl