Gemeente Heemstede levert bijdrage aan bestrijding energiearmoede

Gemeente Heemstede levert via het plan van aanpak Energiearmoede met 185.000 euro een bijdrage aan de bestrijding van energiearmoede. Met verschillende activiteiten, zoals een ‘witgoedregeling’, bieden we huishoudens met energiearmoede passende ondersteuning om energielasten blijvend te verlagen.

Naast het landelijke prijsplafond dat per 1 januari 2023 in werking treedt, hebben ook gemeentes geld gekregen van het Rijk voor de bestrijding van energiearmoede. Heemstede heeft samen met Bloemendaal het plan van aanpak Energiearmoede gemaakt. Het plan bevat een witgoedregeling en een verwarmingssysteemaanpak. Met de uitvoering van het plan van aanpak wordt binnenkort gestart, in afstemming met Haarlem en Zandvoort.

Witgoedregeling

Via de duurzame witgoedwissel zet de gemeente het bedrag deels in om oud en energie-onzuinig witgoed te vervangen door energiezuinig witgoed. De focus ligt op wasmachines, drogers, koelkasten en vriezers. Inwoners die hiervoor in aanmerking komen (laag inkomen en weinig vermogen) kunnen zelf kiezen welk apparaat het best aansluit op de persoonlijke wensen en gezinssamenstelling. Ze worden hiervoor op termijn benaderd en hoeven zelf geen actie te ondernemen.

Verwarmingssysteemaanpak

In Zuid-Kennemerland krijgen alle corporaties werkzaam in Bloemendaal, Heemstede, Haarlem en Zandvoort, de mogelijkheid  een subsidieaanvraag te doen. Hiermee kunnen ze een aantal maatregelen door hun installateurs laten uitvoeren. Bijvoorbeeld radiatoronderhoud (doorspoelen van vervuilde leidingen) of slimme klokthermostaten aanbrengen.

Wethouder Sam Meerhoff: ‘We zijn ons ervan bewust dat het voor veel inwoners lastig is de rekeningen te betalen. Zeker wanneer een nieuw energiecontract moet worden afgesloten. Ik ben blij dat hier zoveel aandacht voor is en we op deze manier mensen die het moeilijk hebben kunnen ondersteunen.’

Energietoeslag

Naast bovengenoemde acties wordt dit jaar ook een energietoeslag van € 1300 uitgekeerd aan inwoners met een laag inkomen. Aanvragen van de energietoeslag kan nog steeds via de website van de intergemeentelijke afdeling Sociale Zaken (IASZ)

Start regionale isolatieactie

Voor alle woningeigenaren in Zuid-Kennemerland start op 1 november een regionale inkoopactie voor isolatiemaatregelen via de website isoleermee.nl. Het aanbod is gericht op dubbel glas, spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloer- en bodemisolatie. Op maandag 31 oktober, dinsdag 1 november en woensdag 2 november (19.30 tot 20.30 uur) zijn er webinars over de inkoopactie en isolatiemaatregelen. Inschrijven is mogelijk op isoleermee.nl