Gemeenten Heemstede en Bloemendaal ondertekenen convenant voor dementievriendelijke samenleving

Op 18 september 2024 hebben de gemeenten Heemstede en Bloemendaal samen met Alzheimer Nederland afdeling Zuid-Kennemerland een convenant 'Voor het realiseren van een dementievriendelijke samenleving in de gemeenten Bloemendaal en Heemstede 2025 - 2027' ondertekend. Dit convenant markeert een belangrijke stap in de gezamenlijke inspanningen om een inclusieve samenleving te creëren waarin mensen met dementie en hun mantelzorgers worden erkend, ondersteund en actief kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven.

Het convenant werd officieel ondertekend door wethouder Arianne de Wit van de gemeente Heemstede, wethouder Attiya Gamri van de gemeente Bloemendaal en de voorzitter van Alzheimer Nederland afdeling Zuid-Kennemerland, de heer Bas Mol.

Wethouder De Wit: "Het ondertekenen van dit convenant met Alzheimer Nederland benadrukt ons gezamenlijke streven naar een inclusieve samenleving, waarin iedereen, ongeacht dementie, volwaardig kan meedoen. Door samen te werken creëren we niet alleen bewustwording, maar ook een omgeving waarin we elkaar steunen en niemand buitenspel staat. Inclusie betekent dat we oog hebben voor ieders behoeften, en samen bouwen we aan een samenleving waarin iedereen een plek heeft."

Wethouder Gamri: "Het ondertekenen van dit convenant markeert een belangrijke stap in onze inspanning om een dementievriendelijke samenleving te realiseren. Samenwerking met partners zoals Alzheimer Nederland, maar ook met Welzijn Bloemendaal, is hierbij cruciaal. Door onze krachten te bundelen, kunnen we ervoor zorgen dat mensen met dementie en hun naasten de steun en het begrip krijgen die zij verdienen. Het gaat hierbij niet alleen om praktische hulp, maar vooral ook om het menselijke aspect: een samenleving waarin iedereen zich gezien en gesteund voelt."

Doelstellingen en ambities

Met het convenant geven alle partijen aan dat ze er zoveel mogelijk aan doen om mensen met dementie zo lang mogelijk thuis te laten wonen. En ze volwaardig mee te laten draaien in de samenleving. Het sluit aan bij het sociale beleid van beide gemeenten. De doelstelling is vertaald naar 3 concrete ambities: 

  • Het bevorderen van bewustwording en kennis over dementie
  • Het versterken van ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers
  • Het vergroten van begrip, inclusie en betrokkenheid van mensen met dementie

Evaluatie

De samenwerking loopt van 2025 tot en met 2027 en wordt 2 keer per jaar geëvalueerd om de voortgang van de ambities te monitoren en waar nodig bij te sturen.