Heemsteedse kandidates gezocht voor de Annie Klots Emancipatieprijs

De gemeente Heemstede zoekt vrouwen of meiden die verandering teweeg hebben gebracht, barrières hebben geslecht en zo de vrouwenemancipatie een stap verder hebben gebracht. Kent u zo’n (jonge) vrouw? Dan kunt u haar nu voordragen voor de Annie Klots Emancipatieprijs!
In 2019 is het 100 jaar geleden dat vrouwen in Nederland kiesrecht kregen. Om het belang hiervan te onderstrepen en te vieren, heeft de gemeente Heemstede deze eenmalige emancipatieprijs in het leven geroepen.

Om in aanmerking te kunnen komen voor de prijs moet de kandidate:

  • in Heemstede wonen
  • zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de emancipatie en de verbetering van de positie van vrouwen in Heemstede. Dit kan op allerlei maatschappelijke vlakken zijn, zoals gezondheidszorg, werk, onderwijs, welzijn of op een ander terrein, en natuurlijk ook democratie.
  • van onbesproken gedrag zijn.

Voordragen is eenvoudig. Stuur uiterlijk op zondag 17 november uw voorstel via:

  • een e-mail naar
  • een brief naar de gemeente Heemstede, Postbus 352, 2100 AJ  Heemstede, onder vermelding van ‘emancipatieprijs’.

De voordracht bestaat uit een beschrijving van de kandidaat, haar verdiensten, haar curriculum vitae en een motivatie van de voordracht.
Een jury, bestaande uit een mix van jong en oud, beoordeelt de inzendingen en kiest hieruit de winnaar van de Annie Klots Emancipatieprijs. De prijs wordt uitgereikt op dinsdag 10 december 2019, de internationale dag van de mensenrechten.

Wie was Annie Klots?
De prijs is (naar een suggestie van de Historische Vereniging Heemstede Bennebroek) vernoemd naar Annie Klots. Zij werkte vanaf 1912 als onderwijzeres aan de Voorwegschool. Ze bleef, tegen de gewoonte van die tijd in, werken toen ze in 1917 trouwde met Jan Bouwman. Ook op andere vlakken kwam ze op voor haar rechten: kort na haar vaste aanstelling vroeg ze om meer loon. Annie Klots is een vroeg voorbeeld van emancipatie in Heemstede.

Naar overzicht