Oud-wethouder en -raadslid Joosje Beets overleden

Op 12 juni overleed Joosje Reinalda Beets-Hehewerth (78) in Heemstede. Van 1986 tot 1998 was zij lid van de gemeenteraad. Van 1988 tot 1998 was zij een zeer gewaardeerde wethouder en locoburgemeester. Voor haar bijzondere verdiensten ontving zij in 1998 een gemeentelijke Gouden Erepenning .

Zij begon in de gemeenteraad onder voorzitterschap van burgemeester Van den Bosch en eindigde haar wethouderschap onder burgemeester Van den Broek. Joosje Beets was een bevlogen bestuurder die zich met hart en ziel inzette voor de publieke zaak.
Zij was een vakvrouw op het gebied van ruimtelijke ordening met een sterke visie op wat goed was voor Heemstede. Onder haar beheer werden onder andere volgende bouwprojecten gerealiseerd:

  • de wijk Prinseneiland
  • de appartementen aan de Von Brucken Focklaan samen met huize Flora
  • het appartementencomplex Eikenrode (hoek Herenweg/Prinsenlaan)

In 1992 werd onder haar hoede het Spaarneplan door de raad vastgesteld. Een structuurvisie voor de ontwikkeling van het Spaarne en de Spaarne-oevers, in samenwerking met de de gemeenteHaarlem. In 1993 werd de stedenbouwkundige visie Binnenweg-Raadhuisstraat en omgeving, volgens het voorstel van Ontwerpbureau Teun Koolhaas Associates door de raad vastgesteld. Ook behoort de toekomstvisie ‘’Heemstede 2015” welke in 1991 is vastgesteld tot haar erfenis. Marten Bierman was de auctor intellectualis,  Joosje Beets de verantwoordelijke wethouder.

Haar bevlogenheid strekte zich daarnaast ook uit naar de vele woningzoekenden die zij op haar spreekuur kreeg. Veel Heemstedenaren hebben haar bij hun vraag naar woonruimte leren kennen. Wethouder Beets was streng maar rechtvaardig. Zij zette zich voor meer dan 100% in voor de meest kwetsbare groepen.
Joosje Beets werd enorm gewaardeerd, zowel binnen als buiten de politiek. Ook de ambtelijke organisatie waardeerde haar om haar kameraadschap, vertrouwen en betrokkenheid. De Gouden Erepenning was daarom meer dan verdiend.