Struikelstenen voor twee Joodse inwoners van Heemstede

Op woensdag 26 mei hebben initiatiefnemer Nel Kars en burgemeester Astrid Nienhuis op de Binnenweg bij nummer 91 symbolisch twee struikelstenen gelegd. Zij deden dat in verband met de coronamaatregelen in besloten kring met genodigden. De struikelstenen herinneren aan twee Joodse inwoners, die in de Tweede Wereldoorlog op deze plek een boekenwinkel en woning hadden. Beiden hebben de Tweede Wereldoorlog niet overleefd.

De oma van initiatiefnemer Nel Kars was Johanne Hedwig van Straaten. Zij had sinds 1937 tot in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog een boekenwinkel op de Binnenweg; op haar 54e is zij in 1945 in Theresiënstadt bezweken aan de verschrikkingen in het concentratiekamp. Haar zus Marie Mathilde van Straaten woonde boven de winkel en is op 45-jarige leeftijd in 1943 in Auschwitz vermoord. 

Struikelstenen

Struikelstenen, oorspronkelijk ‘Stolpersteine’, zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de tekst gegraveerd. De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn. Inmiddels liggen er in Europa meer dan 70.000 struikelstenen.

Joodse oorlogsslachtoffers Heemstede

De namen van de 162 Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit Heemstede staan op het Joods monument aan de Vrijheidsdreef. Het ‘Boek van de Namen – ‘Sefer HaSjemot’ werd op 4 mei 2015 onthuld. 

Naar overzicht