Vragen en antwoorden na brand Herenweg

Maandagmorgen 12 september zijn 3 loodsen aan de Herenweg 37 in Heemstede uitgebrand. De brand heeft veel rook- en roetoverlast in de buurt veroorzaakt. De brand was maandagavond uit, de brandweer heeft daarna nog lang nageblust. Het is begrijpelijk dat u bent geschrokken van de brand of nog vragen heeft. Hieronder geven we antwoord op de vragen die u mogelijk heeft. Inwoners van de wijk dichtbij de brand (Rivierenwijk) krijgen op 14 september een brief van de gemeente (pdf, 140 KB) met meer informatie.  

De sloten in de Rivierenwijk zijn vervuild. Wat doet de gemeente daaraan?

De gemeente heeft hieroverr contact met het Hoogheemraadschap van Rijnland, de waterbeheerder voor onze regio. In het nieuwsbericht leest u meer over de aanpak.

De loods waarin brand is ontstaan is vrij van asbest

Er is brand ontstaan in een van de loodsen van een bedrijf aan de Herenweg. De brand veroorzaakte veel rook. Uit de overtrekkende rook zijn roetdeeltjes omlaag gekomen. Deze zijn in de wijk terecht gekomen. Na metingen van de brandweer is vastgesteld dat het gaat om roetdeeltjes en kleine deeltjes afkomstig van delen van het dak van de loods. De loods is vrij van asbest.  

Is de rook die vrijkwam gevaarlijk voor mijn gezondheid?

Er zijn geen giftige stoffen vrijgekomen. Maar alle rook is schadelijk, dus is geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden en niet te lang te lang in de rook te blijven. Er zijn zo’n 60 bewoners die last hadden van de rook in hun woning opgevangen in het gemeentehuis. Zij konden ’s avonds allemaal weer naar huis.

Zijn de roetdeeltjes gevaarlijk?

In de rook van een brand zaten roetdeeltjes. Als je een grote hoeveelheid roet binnenkrijgt, dan kan dat op lange termijn schadelijk zijn. Blijf dus uit de rook.

Wat moet ik doen met roet in mijn tuin?

Waarschijnlijk vindt u rond uw woning allemaal roetdeeltjes. Deze kunt u afspoelen of opvegen en bij het restafval gooien. Verwijder roet met water en zeep. Gebruik handschoenen bij het opruimen of was uw handen met water en zeep na het opruimen. Spoel uw schoenen af met water. Ligt er zichtbaar roet in een zandbak? Schep dan het bovenste laagje zand eraf en gooi dat weg.

Kan ik de oogst van de moestuin opeten?

Ja, dat kan. Wel de groenten goed afspoelen voor consumptie, mogelijk zijn er roetdeeltjes op gevallen.

Heeft u meer vragen?

Bel met ons op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur via  023 5485868 of  lees meer in het nieuwsbericht via vrk.nl

Wij vullen dit overzicht periodiek aan op basis van informatie vanuit de Veiligheidsregio Kennemerland.