Willemien Ruygrok wint Heemsteedse Annie Klots Emancipatieprijs

Willemien Ruygrok heeft de Heemsteedse eenmalige Annie Klots Emancipatieprijs gewonnen. Zij won de prijs voor haar langdurige inzet voor de positie van vrouwen. Al van jongs af aan is ze actief in feministische bewegingen en ze heeft op dit gebied veel betekend. Zij ontving de prijs, een broche gemaakt door de Heemsteedse kunstenares Rosita van Wingerden, dinsdagavond 10 december in de Voorwegschool in Heemstede. Dit is de school waar Annie Klots, het vroege voorbeeld van emancipatie naar wie de prijs vernoemd is, van 1912 tot 1928 werkte als onderwijzeres. De prijs werd uitgereikt door raadslid Romée Pameijer; zij kwam in het kader van het 100-jarig vrouwenkiesrecht met de motie die leidde tot de eenmalige emancipatieprijs.

In totaal waren er vier Heemsteedse kandidaten voor de emancipatieprijs:

Willemien Ruygrok: het vechten voor anti-discriminatie in de brede zin is een rode draad in haar leven. Ze is actief (geweest) voor de feministische- en homobeweging. Zowel beroepshalve als bestuurlijk heeft ze zich ingezet voor gelijke rechten, onder andere bij het vrouwenvormingscentrum De Born, COC Nederland, het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit ‘Aletta E-quality’, het Adviesbureau Europa en als columniste bij Trouw. Binnen de PvdA was ze onder meer actief bij de Rooie Vrouwen. Ook was ze nauw betrokken bij de totstandkoming van de Algemene Wet Gelijke Behandeling.

Emily Jacometti: begon in 2009 samen met 2 partners het bedrijf ‘Flavour’, dat educatieve games voor kinderen en volwassenen heeft gemaakt met een nadruk op inclusie en sociale impact. Het bedrijf heeft als missie ervoor te zorgen dat de educatieve games voor meisjes net zo toegankelijk zijn als voor jongens. Hierdoor krijgen meisjes een gelijkere kans binnen het onderwijs en bij het betreden van een werkveld. Zelf is Emily Jacometti een voorbeeld in de technische industrie, waar vrouwen structureel zijn ondervertegenwoordigd en minder dan 1% een managementfunctie heeft. Daarnaast geeft ze les, stimuleert ze meisjes te kiezen voor technische studies, is spreker en panellid op het gebied van diversiteit en gelijkheid en zet ze zich landelijk in als ambassadeur voor vrouwen en meisjes in bèta, techniek en ICT.

Dominieke Bos: is slechtziend en strijdt al vele jaren voor de emancipatie van slechtzienden en blinden. Zij heeft in de afgelopen jaren velen bewust gemaakt van missers en verbeterpunten op het vlak van toegankelijkheid. Door haar blogs, haar belevingsgerichte workshops en wandelingen met simulatiebrillen laat ze bestuurders, ambtenaren, winkeliers, bezoekers van de weekmarkt en vele anderen ervaren waar blinden en slechtzienden (vaak letterlijk) tegen aan lopen. Ze toetst openbare gebouwen en websites op toegankelijkheid. Als spreekbuis voor blinden en slechtzienden pleit ze bij verschillende overleggen voor verbetering van de positie van deze groep. Met haar constructieve bijdragen maakt ze duidelijk wat er, met vaak kleine aanpassingen, allemaal kan veranderen om het zelfstandig kunnen functioneren makkelijker te maken. En dit heeft al tot vele verbeteringen in Heemstede en daarbuiten geleid.

Darinka Andjelković en Aleksandra Rakovac: zijn beide afkomstig uit het voormalige Joegoslavië en kwamen respectievelijk in 2012 en 2014 naar Nederland. Zij hebben in korte tijd een goede baan gevonden in ons land, als technoloog bij Shell en als tandarts. Maar ook in hun privéleven zijn zij rolmodellen. Zij behoren tot de LHBTI-gemeenschap en komen hier openlijk voor uit. Ze willen een voorbeeld zijn op het gebied van emancipatie van vrouwen in het algemeen en in het bijzonder van LHBTI’s. Zij zetten zich in om een actieve bijdrage te leveren aan het verbeteren van de positie en acceptatie van met name vrouwen binnen de LHBTI-doelgroep in Heemstede.  Ze doen mee in een speciale werkgroep die voor de zomer van start is gegaan en gingen in gesprek met de burgemeester over de positie van LHBTI’s in de gemeente Heemstede. Dit leidde tot het initiatief om ‘Coming Out Day’ te vieren in Heemstede. En deze dag werd in november in Heemstede met succes georganiseerd.

Moeilijke keuze voor jury

De jury had het moeilijk om tot een keus te komen; voor alle genomineerde kandidaten is er veel waardering. Willemien Ruygrok is degene die zich al het langst specifiek voor de positie van vrouwen inzet en daarom is de uiteindelijke keus op haar gevallen. De jury doet de aanbeveling om vrouwen als Emily Jacometti, die wat korter maar nog volop bezig is met haar inzet voor de positie van meisjes en vrouwen, wat vaker als gemeente in het zonnetje te zetten.

Naar overzicht