Actueel
Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang.
Op 28 april worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Alle overige maatregelen blijven gelden.
- Einde avondklok
- Thuisbezoek naar 2 personen
- Terrassen open tussen 12.00 - 18.00 uur
- Winkels en markten open
- Hoger onderwijs 1 dag per week
- Theorie-examen rijles mogelijk
- Aantal personen bij uitvaarten verhoogd naar 100
Meer informatie over de voorwaarden voor terrassen, winkels en onderwijs
De huidige coronamaatregelen blijven gelden, op zijn vroegst tot 28 april. Met een openingsplan opent het kabinet stap voor stap de samenleving. Bij elke stap verdwijnen er coronamaatregelen. Hoe snel het gaat hangt af van het aantal corona-patiënten in de ziekenhuizen. Het is daarom juist nu belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen.
Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) per 19 april weer voor alle kinderen open. Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds, zoals eerder aangekondigd, dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten.
Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. Volgens de planning heeft begin juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad.
De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De 3e golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.
Verlenging maatregelen
Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 20 april. Op 13 april is een persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 20 april mogelijk is. Als de cijfers eerder een positief beeld laten zien, kan een maatregel ook eerder worden aangepast. Als de cijfers tegenvallen, kan een maatregel eerder worden aangescherpt.
Reisadvies verlengd tot en met 15 mei
Dit betekent: blijf in Nederland. Reis niet naar het buitenland tot en met 15 mei, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Dit geldt dus ook voor de meivakantie. In april start het kabinet samen met de reis- en vervoerssector met proefreizen naar het buitenland. Die geven inzicht hoe we straks weer veilig en verantwoord op vakantie kunnen naar andere landen.
Meer informatie over verlenging maatregelen.
GGD Kennemerland introduceert deze week een mobiele coronatestmogelijkheid. Een speciaal hiervoor ingerichte bus staat vanaf deze week op verschillende nieuwe plekken in de regio. De komende tijd staat de testbus op woensdag en zondag in Heemstede op het parkeerterrein bij Sportplaza Groenendaal aan de Sportparklaan. De bus is speciaal voor mensen die niet met de auto naar een teststraat kunnen komen. Het is een aanvulling op de al bestaande teststraten in de regio.
Alleen op afspraak naar de testbus
Als u een afspraak maakt via 0800-1202 of via coronatest.nl geeft u aan dat u de coronatest wil laten afnemen in de testbus.
Inwoners die een afspraak hebben voor een coronatest komen lopend of met de fiets naar de testbus. Dit kan uiteraard alleen als er plek is. Het aantal coronatesten dat de testbus op een dag kan afnemen is beperkt. Hou er rekening mee dat u op een andere locatie in de regio wordt ingepland. Zie ook coronatestbus in de regio.
Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken.
Wel worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen. Ook kijkt het kabinet vooruit. Vanaf 31 maart is er mogelijk meer ruimte voor versoepeling. Alleen als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de terrassen en winkels open onder strikte voorwaarden.
Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 30 maart
- De avondklok wordt verlengd tot 31 maart 04.30 uur
- Het reisadvies om niet naar het buitenland te reizen, wordt verlengd tot en met 15 april
Kleine aanpassingen van maatregelen per 16 maart
Het kabinet doet een aantal kleine correcties op de al bestaande maatregelen. Per dinsdag 16 maart gelden de volgende aanpassingen.
- Zwemles is mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar, zodat zij hun A-, B- of C-diploma kunnen halen.
- Bij winkelen op afspraak geldt voor winkels dat er twee klanten per verdieping binnen mogen zijn. Of 1 klant per 25 vierkante meter winkeloppervlak. Allemaal op 1,5 meter afstand van elkaar. Maximaal mogen er 50 klanten tegelijk in de winkel zijn, als de winkel hiervoor groot genoeg is. Nog steeds geldt de regel dat mensen minimaal 4 uur van tevoren een afspraak maken, en dat de winkel werkt met tijdvakken van minimaal 10 minuten.
- Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten op sportaccommodaties met maximaal 4 mensen sporten. Voorwaarden is wel dat zij 1,5 meter afstand houden. Tot en met 26 jaar was sporten bij sportaccommodaties al toegestaan, in teamverband, zonder 1,5 meter afstand te houden. Daarnaast mogen gemeenten sportactiviteiten organiseren op andere locaties.
- Op locatie mogen weer theorie-examens en –lessen worden georganiseerd gericht op het besturen of onderhouden van een vervoersmiddel. Dit geldt alleen voor mensen die dit nodig hebben voor het uitoefenen van hun beroep of voor hun bedrijf. Ook mensen die een educatieve maatregel opgelegd kregen om hun rijgedrag te verbeteren, kunnen weer theorie-examen doen.
- Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt een inreisverbod. De lijst met uitzonderingen hierop was voor een aantal groepen tijdelijk opgeschort. Die uitzonderingen zijn weer van toepassing. Dat betekent dat de volgende groepen weer Nederland mogen inreizen: zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden.
Meer informatie over de maatregelen n.a.v. de persconferentie van 8 maart 2021.
23 maart volgende persconferentie
Hierin wordt verteld wat er na 30 maart mogelijk is.
De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op.
Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg. De Britse variant zorgt ervoor dat het aantal besmettingen per dag minder daalt dan een paar weken geleden, of zelfs toeneemt. Een 3e golf lijkt onvermijdelijk.
Avondklok, lockdown en scholen
- de lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht
- middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart gedeeltelijk weer open
Vanaf 3 maart mogen (onder voorwaarden):
- jongeren tot en met 26 jaar weer samen buiten sporten op sportaccommodaties
- contactberoepen (zoals de kapper) weer uitgeoefend worden
- winkels open voor winkelen op afspraak
Kort overzicht welke maatregelen tot en met 2 maart 2021 gelden
- Zie het hele bericht Voorzichtig meer lucht tijdens lockdown
- Zie de tekst van de persconferentie in eenvoudige taal
Zie voor meer informatie Avondklok.
Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel.
In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dit betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.
De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat is belangrijk, want het kabinet maakt zich grote zorgen om de verspreiding van varianten van het coronavirus, die nog besmettelijker zijn dan het virus dat we al kennen. We moeten het moment dat deze nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitstellen.
Meer informatie over avondklok vanaf 23 januari
Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen.
Het voornemen van het kabinet is om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren. Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.
Lees meer op de website van Rijksoverheid
Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft.
Lees meer op de website van Rijksoverheid
Op woensdag 6 januari is het vaccineren tegen corona gestart. Op die dag werden bij de GGD-priklocatie in Veghel en in ziekenhuizen de 1e mensen gevaccineerd.
De nieuwe startdatum vloeit voort uit het plan van aanpak voor vaccinatie van medewerkers uit de directe COVID-zorg in ziekenhuizen en bij ambulancediensten, dat de afgelopen dagen onder leiding van LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers is opgesteld. Hierbij wordt de in de afgelopen weken door de GGD’en opgedane kennis gebruikt. De ministers Hugo de Jonge (VWS) en Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) hebben het LNAZ-plan vandaag, na beoordeling van de uitvoeringsaspecten door het RIVM, omarmd. Daarop heeft minister De Jonge in overleg met LNAZ en GGD-GHOR gekozen voor een gezamenlijke start. Daarmee start het vaccineren van medewerkers van verpleeghuizen en medewerkers in de directe covid-zorg op dezelfde dag: woensdag 6 januari.
Meer informatie
Zie corona-vaccinatie.
Alleen winkels die essentieel zijn blijven open. Dit zijn winkels gericht op de eerste levensbehoeften. Alle winkels sluiten om uiterlijk 20.00 uur. Voor winkels die overwegend levensmiddelen (eten en drinken) verkopen geldt een uitzondering. Tussen 20.00 en 6.00 uur kunt u geen alcohol kopen of laten bezorgen.
Zie voor actuele informatie over winkelen en boodschappen doen tijdens corona.
Niet-essentiële winkels moeten vanwege corona vanaf 15 december 2020 tot en met 19 januari 2021 de deuren sluiten. Dit betekent dat vanaf dinsdag 15 december 2020 geen non-food meer op de weekmarkt verkocht mag worden. Met uitzondering van bloemen en planten, drogisterij-artikelen en dierenvoeding.
Het is belangrijk dat de weekmarkt open blijft vanwege de verkoop van etenswaren. Voorwaarde is wel dat de verspreiding van het coronavirus terugloopt. Dit kan alleen als iedereen zich aan de voorschriften van het RIVM en de maatregelen houdt. Zorg er dus voor dat u 1,5 meter afstand houdt.
Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.
Per 1 december geldt de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Zie voor meer informatie Tijdelijke wet maatregelen COVID-19.
Noodverordening wordt ingetrokken
Met het intrekken van de noodverordening komen alle uitvoeringsbesluiten, die genomen zijn op grond van de verschillende noodverordeningen COVID-19 van de veiligheidsregio Kennemerland, te vervallen. De coronamaatregelen blijven van kracht op basis van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Zie voor meer informatie intrekken noodverordening.
Per 1 december 2020 bent u verplicht een mondkapje te dragen:
- in alle openbare en overdekte ruimten
- in het onderwijs
- in het openbaar vervoer
- bij contactberoepen
Zie meer informatie over de mondkapjesplicht.
In veiligheidsregio Kennemerland geldt vanaf 19 november een nieuwe noodverordening. Hierin zijn de landelijke coronamaatregelen, die het kabinet 17 november aankondigde, formeel geregeld. De extra strenge maatregelen, die twee weken geleden werden afgekondigd, lopen 18 november om 24.00 uur af. Dat betekent dat publieke locaties, zoals musea, theaters, pretparken en zwembaden, vanaf 19 november weer open kunnen. Per 1 december geldt op deze locaties een mondkapjesplicht. Mensen mogen per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen en met maximaal 4 mensen in groepsverband buiten zijn. De horecagelegenheden blijven gesloten. Verder blijven een aantal gebieden in Kennemerland ’s nachts verboden terrein, om illegale feesten tegen te gaan.
Bekijk de noodverordening op de website van de veiligheidsregio Kennemerland
Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de maatregelen, en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. Daarom is het van belang dat we de gedeeltelijke lockdown voortzetten.
Onder meer musea, theaters, zwembaden en pretparken kunnen na een sluiting van 2 weken weer open en we mogen weer sporten in groepslessen. Mensen mogen per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen en met maximaal 4 mensen in groepsverband buiten zijn. Tegelijk blijft de gedeeltelijke lockdown in stand. Het advies is nog steeds om tot medio januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Om het aantal keren dat mensen in contact met elkaar komen te beperken, blijven evenementen verboden en is een algehele sluiting van de horeca.
De maatregelen vanaf 19 november
Groepen:
- Thuis ontvangt u maximaal 3 personen per dag. U ontvangt maximaal 1 groep mensen per dag.
- Buitenshuis mag u met maximaal 4 personen van verschillende huishoudens samen een groep vormen.
- In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.
Het dagelijks leven:
- Reis zo min mogelijk.
- Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
- Iedereen van 13 jaar of ouder draagt een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
- In het voorgezet onderwijs (VO), middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
- Alle eet- en drinkgelegenheden blijven gesloten. Afhalen blijft wel mogelijk.
Meer informatie
De uitbraak van het coronavirus sinds het voorjaar en de daaropvolgende maatregelen hebben impact gehad op het leven van iedereen; inwoners én ondernemers. Voor de gemeente was dit aanleiding om inzicht te krijgen hoe inwoners en ondernemers zijn omgegaan met de gevolgen van het coronavirus en hoe zij daarin kan ondersteunen.
In september hebben inwoners en ondernemers via een online enquête een aantal vragen beantwoordt, waarmee zij aangeven wat er onder hen leeft.
Vanavond op 4 november om 22.00 uur gaan nieuwe, aangescherpte corona maatregelen in. Deze gelden voor 2 weken. De nieuwe maatregelen komen bovenop de regels die er al zijn. Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. Het aantal corona-patiënten in de ziekenhuizen neemt toe, daarom heeft de regering besloten dat deze extra maatregelen nodig zijn:
- Alle publiek toegankelijke locaties zijn gesloten, zoals musea, theaters, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken. (publieksbalie gemeentehuis is open)
- Thuis ontvang je maximaal 2 personen per dag. Buiten bestaat een groep uit maximaal 2 personen van verschillende huishoudens
- Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand met niet meer dan 2 personen
Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen. Reizen en het boeken van reizen naar het buitenland wordt tot half januari afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk