‘In Syrië was het mijn droom om oogarts te worden’
Diaa Alsattouf vluchtte 1,5 jaar geleden van Syrië naar Nederland vanwege het oorlogsgeweld. In Heemstede kregen hij en zijn familie een warm onthaal. ‘De mensen zijn hier erg vriendelijk.’
In Syrië woedt al vanaf 2011 een hevige oorlog; miljoenen bewoners zijn op de vlucht geslagen. Ook zijn eigen stad Deir-ez Zor, vlakbij Irak, is grotendeels verwoest. Bijna 2 jaar geleden besloten Diaa en zijn ouders dan ook hun thuis te ontvluchten. “In Syrië vechten heel veel groepen tegen elkaar. Vanaf acht uur ’s avonds konden we niet meer naar buiten gaan. Het was nergens veilig. Wij konden geen normaal leven meer leiden.”
Zware voetreis
Diaa’s oudere broer Seraj vluchtte als eerste van het gezin. Hij maakte in zijn eentje een zware voetreis van vijf maanden en kreeg uiteindelijk in Nederland asiel. Na een poos konden Diaa en zijn ouders ook komen. Diaa: "We woonden 15 dagen in een kelder in de hoofdstad Damascus. Het Nederlands consulaat daar heeft ons geholpen om naar Nederland te komen. Seraj woonde in Haarlem, en hij vertelde hoe mooi het in Heemstede is."
Na een aantal maanden in een asielzoekerscentrum kregen Diaa en zijn familie een huis aan de Ir. Lelylaan. “Gelukkig ga ik sinds een jaar weer elke dag naar school. Ik krijg Nederlandse les en Delia van Vluchtelingenwerk helpt ons om hier onze weg te vinden. Soms praat ik met mijn buurvrouw, zij is erg aardig voor ons. Zij heeft ook kinderen van mijn leeftijd. Ik versta goed Nederlands en spreken gaat ook steeds beter. Heemstede is erg mooi en rustig, De mensen zijn erg vriendelijk. En op school heb ik al een hoop vrienden gemaakt.”
Vliegtuigtechniek studeren
In het nieuwe schooljaar wil Diaa graag beginnen aan een mbo-opleiding. “In Syrië was het mijn droom om oogarts te worden. Dat is bij ons traditie: slimme jongens gaan studeren om arts te worden. Met de taal wordt dat in Nederland wat lastiger. Mijn plan is nu om vliegtuigtechniek te doen, op het ROC in Hoofddorp. Ik ben daar al gaan kijken. Dat lijkt me ook een mooi beroep.”
‘Dit dorp is erg gastvrij’
Diaa wil tenslotte graag nog iets zeggen tegen de bewoners van Heemstede. “Jullie zijn erg aardig, In deze situatie heb ik erg veel steun aan jullie gehad. Dit dorp is erg gastvrij.”
Nidos
Nidos is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van jonge vluchtelingen. Het gaat om kinderen en jongeren die zonder ouders hun land zijn ontvlucht, door bijvoorbeeld oorlog of armoede. Als ze in Nederland zijn, neemt Nidos de tijdelijke voogdij op zich en regelt opvang. Nidos helpt ze bij hun ontwikkeling naar zelfstandigheid, begeleidt ze bij het alledaagse leven in Nederland of werkt samen toe naar een veilige terugkeer.
Internationale schakelklas (ISK)
Het belangrijkste doel van de Internationale schakelklas (ISK) is de begeleiding van kinderen tussen 12 en 18 jaar naar het vervolgonderwijs. Denk hierbij aan vwo, havo, mbo, vmbo en praktijkonderwijs. Het ISK geeft onderwijs op maat en biedt de kinderen op school een volwaardig vakkenpakket. Hierdoor krijgen ze een goede basis mee voor hun toekomst op een reguliere school en in de samenleving.
VluchtelingenWerk
VluchtelingenWerk ondersteunt vluchtelingen en asielzoekers gedurende een heel jaar. Vanaf het moment dat ze opvang krijgen in Nederland en liefst totdat ze zelfstandig hun weg kunnen vinden. Maatschappelijk begeleider Delia De Domenico: “Onze vrijwillige begeleiders komen op voor de belangen van vluchtelingen zoals Seraj en Diaa. Zo helpen we ze bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.”
Centraal orgaan opvang asielzoekers
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt voor huisvesting en begeleiding van asielzoekers, als voorbereiding op een toekomst in Nederland of het land van herkomst. Ook zorgt COA voor zaken als maaltijden of eetgeld, leefgeld en toegang tot de medische zorg. Daarbij werken ze nauw samen met andere organisaties. Soms vangt het COA ook jonge vluchtelingen op, zoals binnenkort in Heemstede. Dat komt omdat er niet altijd voldoende pleeggezinnen zijn.