Vragen, opmerkingen en toezeggingen informatie-avond 24 september 2024
Tijdens de informatieavond over Herenweg 55 stelden omwonenden verschillende vragen:
Vragen over het gebouw
Vraag over parkeergelegenheid van de bewoners: gaat dit om het parkeren van de buurtbewoners of bewoners van het pand?
Het gaat om de bewoners van het pand zelf.
Als de parkeerplekken op het eigen terrein vol zijn, zouden ze dan in de straat moeten parkeren?
Volgens de parkeermetingen zou het geen probleem moeten geven, maar anders zullen ze inderdaad in de straat parkeren. We verwachten dat door de parkeercapaciteit op eigen terrein dit geen probleem zal geven. Huischmeesters licht toe dat mensen vaak alleen een tas hebben waarmee ze zijn gevlucht hebben. Auto’s hebben ze vaak niet.
Wat houdt een wooneenheid in?
Een wooneenheid is in dit pand een kamer voor 2 personen met eventuele uitbreiding van een familielid. Denk bijvoorbeeld aan de oma of een kind.
Wat zijn de criteria van de afweging (voor het gebruik van het pand)?
Voor de afwegingen kijken we naar meerdere aspecten van de mogelijkheden en risico’s in en om het pand. De belangrijkste aspecten zijn:
- de beschikbare ruimte voor kamers en voorzieningen
- het huidige gebruik van het pand
- sluitende financiën vanuit de rijksoverheid rondom het verbouwen en het huren van het pand
- eventuele bouwtechnische belemmeringen
- impact op de buurt
Welke doelgroepen komen er in de omgevingsvergunning te staan? Zijn dit alleen Oekraïense vluchtelingen?
We geven duidelijkheid over de doelgroep wanneer we de vergunningsaanvraag publiceren. Dit doen we via het door u opgegeven mailadres. De omgevingsvergunning omschrijft voor welke doelgroep de vergunning voor de komende 5 jaar geldt. En dus waar het gebouw voor gebruikt gaat worden.
Vragen over het vervolg
Huurt of koopt de gemeente het pand?
We willen het pand gaan huren van de eigenaar.
En voor hoe lang?
De huurovereenkomst wordt in elk geval voor 5 jaar afgesloten. In de omgevingsvergunning is de afspraak en intentie voor 5 jaar een ontheffing op de omgevingsvergunning.
Dit contract is voor 5 jaar. Als er dan nog oorlog is, wordt de vergunning verlengd met 5 jaar?
We weten niet hoelang de oorlog gaat duren. Mocht opvang van Oekraïense vluchtelingen dan toch nog nodig zijn, dan kijken we naar mogelijkheden voor verlenging.
Wordt na 5 jaar het pand teruggebracht in de oorspronkelijke staat?
Na 5 jaar kijken we of er nog opvang nodig is. Afhankelijk daarvan kijken we naar vervolgstappen.
Waarom duurt het zo lang voordat de mensen er kunnen wonen? Kunnen bepaalde processen niet naast elkaar lopen?
Helaas kosten dit soort dingen meer tijd dan we zouden willen. Er gelden wettelijke termijnen, voorbereidingen eisen tijd en we zitten vast aan de proceduretijd voor de omgevingsvergunning. Dit betekent dat we eind dit jaar of begin volgend jaar kunnen starten met de verbouwing. We kijken ook of er niet al gestart kan worden met de verbouwing tijdens de aanvraag van de omgevingsvergunning. Het risico hierbij is wel dat bij een afwijzing we de verbouwing terug moeten draaien. Twee jaar geleden was er crisis en kon de burgemeester locaties aanwijzen. Hierdoor konden processen versneld in werking komen. Dit is nu niet meer zo.
Wat voor bestemming heeft het pand nu?
Op dit moment is het een kantoor.
Vervalt de woonvergunning op het pand als de Oekraïense vluchtelingen er niet meer worden opgevangen?
In de aanvraag van de omgevingsvergunning staat bij de doelgroepen om welke mensen het gaat. Als de tijdelijke vergunning verloopt na 5 jaar, gaat het weer terug naar de oude bestemming.
Klopt het dat er hierna appartementen in het pand komen nu er een woonbestemming op komt?
De woonbestemming voor de opvang van Oekraïners is tijdelijk. Voor dit initiatief is er een tijdelijke ontheffing nodig op de huidige bestemming. Dit is voor een beperkte termijn. Het moment dat we het pand niet meer gebruiken voor opvang, dan stopt de woonbestemming op het pand. De eigenaar geeft aan dat er geen aanvragen door hem zijn ingediend om dit te realiseren. Het zou kunnen dat in de toekomst de intentie er is.
Vragen met betrekking tot de Oekraïense vluchtelingen en hulp
Is de gezinssamenstelling nog niet bekend? Is dat wel zo, als het gebouw klaar is? Kan het ook een man zijn?
De gezinssamenstelling is op dit moment niet bekend. Het kan zijn dat beide ouders met kind(eren) opgevangen worden, een ouder met kind, alleenstaanden, etc. Als mannen zich aanmelden voor opvang, dan vangen we hen ook op. Tot nu toe zijn het over het algemeen vrouwen al dan niet met kinderen.
De mensen komen uit een moeilijke omgeving, is er een (vaste) coach of begeleiding?
Huischmeesters licht toe dat het locatiebeheer verantwoordelijk is voor het welzijn van de bewoners op de locaties. Er is een vast team op de locatie. Ze zijn niet 24 uur per dag aanwezig, dat is ook niet nodig. De mensen zijn op zoek naar rust en veiligheid. Het is belangrijk dat we het aangenaam maken en houden voor de mensen, daarom gelden er huisregels. Overlast proberen we tot een absoluut minimum te beperken. Het doel is om de mensen zelfredzaam te maken. Het is belangrijk om goed contact met de buurt te hebben.
Hoe zit het met scholing en vrijwilligers?
Huischmeesters vertelt dat er contact is met de scholen in de regio. Huischmeesters heeft ook contact met de kerk en sportverenigingen. Er zijn vrijwilligers op de andere locaties die helpen met taallessen. Na het besluit of de locatie er gaat komen, gaan we kijken welke soort vrijwilligers er nodig zijn. Ook gaan we dan kijken of er spullen nodig zijn. Huischmeesters coördineert de inzameling eventueel samen met vrijwilligers.
Komen de Oekraïense vluchtelingen direct uit Oekraïne of vanuit een andere plek uit Nederland?
De hub in Rotterdam en Utrecht zijn nu dicht. Alleen hulpbehoevende mensen worden opgevangen op de plekken die nog beschikbaar zijn. Meer zelfredzame mensen krijgen het advies om zelf een onderkomen te vinden. Het is niet van tevoren te zeggen waar de mensen vandaan komen.
Hoelang mogen de Oekraïners op de locatie blijven?
Zo lang als dat nodig is.
Hoeveel doorstroom is er op de locaties? Meer doorstroom brengt meer onrust.
Huischmeesters licht toe dat de ervaring is dat de doorstroom meevalt. Het gebeurt soms dat mensen uit elkaar gaan of toch teruggaan naar Oekraïne. Dit gaat om lage aantallen.
Komt er altijd een Oekraïens gezin voor terug als een kamer leegkomt of kunnen er ook asielzoekers komen?
Er komt geen mix van asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen. Het COA heeft het pand bekeken en acht het niet geschikt voor opvang van asielzoekers.
Overige uitingen van zorg
Zorgen over de privacy voor de direct-omwonenden
Als de plannen doorgaan, gaan we met de omwonenden in gesprek om te kijken naar manieren om de privacy te borgen. Denk bijvoorbeeld aan raambekleding.
Het is zonde om nu geld te investeren en het pand hierna weer terug te bouwen naar kantoor
Er is nu opvang nodig dus het is nu nodig om een plek te vinden voor deze mensen. Je kan ook kijken naar braakliggend terrein. Echter om hier een geschikte plek van te maken voor opvang kost ook geld. Het klopt dat we nu een investering moeten doen. Dit is eigenlijk niet te vermijden, ook al is de opvang voor een bepaalde periode
Zorgen om de veiligheid
Goed dat dit wordt aangegeven. Er zijn drie andere locaties. Misschien is het een goed idee om op een van de locaties te komen kijken en te zien hoe het er daar uit ziet. Bij vervolg met de locatie gaat de gemeente dit samen met Huischmeesters organiseren.
Zorgen over op de waarde van de huizen in de omgeving
Er is een risico-analyse uitgevoerd. Uit de risico-analyse blijkt dat er geen sprake is van planschade, wanneer voor 5 jaar een tijdelijke ontheffing op de bestemming komt. De risicoanalyse is een bijlage bij de aanvraag van de omgevingsvergunning.
Zorgen over of er andere mensen komen als er geen Oekraïense vluchtelingen meer opgevangen worden.
Is het mogelijk dat er toch straks andere mensen komen bijvoorbeeld asielzoekers of studenten?
De opvang van asielzoekers ligt bij het COA. Zij hebben locatie bekeken en achten het niet geschikt voor de opvang van asielzoekers. Het zijn geen volwaardige woningen, het zal dus niet in de reguliere verhuur gaan. We kijken alleen naar doelgroepen voor opvang. Dit initiatief is voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, wellicht dat het later nog mogelijk is als tijdelijke huisvesting voor statushouders of andere doelgroepen. Dit werken we uit in de aanvraag voor de omgevingsvergunning. Het zou mooi zijn als er een duidelijke omschrijving is van de doelgroep in de omgevingsvergunning.
Toezeggingen
- We geven duidelijkheid over de doelgroep wanneer we de vergunningsaanvraag publiceren. Dit doen we via het door opgegeven mailadressen.
- Bij vervolg met de locatie gaat de gemeente samen met Huischmeesters een kijkmoment organiseren op een van de opvanglocaties voor buurtbewoners van de Herenweg 55.