‘Onze medewerkers zijn elke dag met die jongens bezig’

Vanaf augustus 2024 vangt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) minderjarige asielzoekers op aan de Heemsteedse Dreef. Medewerkers van verschillende organisaties en vrijwilligers zorgen voor begeleiding, een huiselijke sfeer en zinvolle activiteiten. Locatiemanager Dennis van der Heijden: “De glimlach komt soms weer bij ze terug.”

De opvang aan de Heemsteedse Dreef is bedoeld voor ‘alleenstaande minderjarige vreemdelingen’, afgekort amv’ers. Dennis van der Heijden: “We hebben met de gemeente afgesproken dat we hier jongens opvangen van 13 en 14 jaar. We vangen op dit moment maximaal 16 jongeren op. Ze zijn afkomstig uit Syrië, Eritrea, Soedan en Marokko. De meesten komen uit oorlogsgebieden.”

Taken van de ouders

Verschillende organisaties zijn betrokken bij de opvang. Op de opvanglocatie krijgt de amv’er een voogd van Nidos, jeugdbescherming voor vluchtelingen, en een mentor van het COA. Zij begeleiden samen de jongeren. De voogd vervult de taken van de ouders en regelt bijvoorbeeld zaken met school, gezondheidszorg of de sportvereniging. Daarnaast kunnen de jongens met medische vragen terecht bij medewerkers van de GZA, de Gezondheidszorg Asielzoekers. En ze krijgen ook nog te maken met de IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, want ze zitten in procedure voor een asielaanvraag.

Het COA zorgt in de opvang voor de dagelijkse begeleiding, 24 uur per dag. De locatiemanager: “Er zijn altijd minimaal twee mensen aanwezig. Wij wekken ze bijvoorbeeld om naar school te gaan, helpen met koken of naar de sportclub gaan. Daarbij krijgen we hulp van vrijwilligers uit de buurt. Heel fijn dat mensen willen helpen. De amv’ers gaan overdag gewoon naar school, naar de internationale schakelklas ISK Haarlem. De focus ligt daar vooral op de taal leren en kennismaken met Nederland en de taal leren. Een deel van de jongens traint nu mee bij voetbalvereniging RCH. En we hebben afgesproken dat ze straks ook zwemles krijgen bij zwemschool De Drijver.”

Wij zijn ervoor om ze rust en veiligheid te bieden en dat lukt over het algemeen goed. Je moet alleen niet vergeten dat ze hier zonder hun ouders zijn en dat het pubers zijn. Dus natuurlijk gebeurt er weleens wat, dat hoort erbij.
portretfoto Dennis van der Heijden
Dennis van der Heijden Locatiemanager COA Heemsteedse Dreef

Huiselijke sfeer

Dennis en de andere medewerkers proberen in de opvang een huiselijke sfeer te creëren. “Deze jongens hebben in het land van herkomst flink wat meegemaakt. En ze zijn ook nog alleen naar Nederland gekomen, soms na een lange reis. Wij zijn ervoor om ze rust en veiligheid te bieden en dat lukt over het algemeen goed. Je moet alleen niet vergeten dat ze hier zonder hun ouders zijn en dat het pubers zijn. Dus natuurlijk gebeurt er weleens wat, dat hoort erbij.”

Bij de start van de opvang in augustus zijn er enkele incidenten geweest met overlast rondom de opvang. “Daarna is het gelukkig weer rustig geworden. Onze medewerkers zijn niet voor niets elke dag met die jongens bezig. Als we er zelf niet uitkomen, schakelen we bijvoorbeeld de hulp in van de politie. De wijkagent komt regelmatig even langs om te horen hoe het gaat, en heeft ook al verkeersles gegeven. Om overlast te voorkomen, werken we nauw samen met handhaving en politie en zijn we in goed contact met de buurt.”

Potje voetballen

Dennis vindt het mooi om samen met het team iets voor de jongeren te kunnen betekenen. “Wat de toekomst ze brengt daar gaan wij niet over. We weten niet of ze in Nederland mogen blijven, maar voor nu wonen ze bij ons. Wij kunnen ze een thuis bieden en activiteiten voor ze organiseren, om ze kennis te laten maken met hun omgeving en de mensen die hier wonen. Zodat ze alles kunnen halen uit de tijd dat ze hier zijn. Ik zie dat sommigen echt blij zijn om naar school te gaan, of om gewoon een potje te voetballen. De glimlach komt soms weer terug.”

Twee evaluaties

De overeenkomst tussen Heemstede en het COA laat ruimte voor een kleine uitbreiding van de opvang. “Eerst doen we nog twee evaluaties, na 3 maanden en na 10 maanden. Daarna kan de gemeente eventueel beslissen tot uitbreiding, van 16 naar 20 plekken. We gaan daar met zijn allen rustig naar kijken: het COA, de gemeente en de omwonenden.”

De locatiemanager streeft naar een goede relatie met de buurt. “Eén keer in de week bespreken we met de directe buren de zaken die op dat moment spelen. Bijvoorbeeld als mensen last hebben van het licht van de opvang of als er sprake is van geluidsoverlast. En er is ook nog een maandelijks overleg met omwonenden op het gemeentehuis, met mensen van de gemeente erbij. We willen graag een goede buur zijn, ik probeer de lijntjes kort te houden. Dus als er iets is: bel gewoon bij ons aan.”

Contact

Bij dringende vragen kunt u de dagcoördinator van de opvang 24 uur per dag bereiken via 06 27 16 03 83(Verwijst naar een telefoonnummer)