Overzicht van belangrijkste vragen en antwoorden
Waar komen de Oekraïense vluchtelingen vandaan die er gaan wonen?
Dit is verschillend. Dit kunnen mensen die al langer in Heemstede zijn en verplaatst worden. Het kunnen ook mensen zijn die nieuw aan de deur kloppen. Rode Kruis of RCVS belt de gemeente soms met een verzoek voor de meest kwetsbare vluchtelingen, mensen die echt opvang nodig hebben. Zo was er recentelijk een verzoek voor een alleenstaand minderjarig meisje uit de Oekraïne. De gemeente stemt altijd af met De Huischmeesters waar iemand of een gezin het beste past.
Worden Oekraïners in Nederland geregistreerd?
Oekraïense vluchtelingen vallen onder het zogeheten RTB (Richtlijn Tijdelijke Bescherming) – een regeling in Europees verband. Zij hebben dezelfde rechten als andere European om vrij door Europa te reizen. Oekraïense vluchtelingen worden aangemeld bij de IND en er wordt getoetst of ze Oekraïense vluchtelingen zijn.
Werken de Oekraïners?
Oekraïense vluchtelingen willen heel graag werken. Zo’n 90% van de volwassen Oekraïners in Heemstede werkt. Kinderen hebben leerplicht en gaan naar school.
Hoe zit het met het aantal parkeerplekken voor bewoners?
De gemeente heeft een vastgestelde parkeerverordening(Verwijst naar een externe website) Daarin staat gespecificeerd wat de parkeernorm is per functie van een locatie. Hieraan moeten initiatiefnemers dus ook de gemeente voldoen. Voor dit project zal dit neerkomen op 4 parkeerplekken. Dit zal in de klankbordgroep worden besproken in relatie tot het inrichten van de buitenruimte. Ervaring vanuit andere opvanglocaties leert dat slechts een klein aantal Oekraïners een auto heeft. Op de Kerklaan, een iets grotere opvanglocatie met 55 bewoners, hebben bijvoorbeeld 5 Oekraïners een auto.
Technische vragen over de vergunning
Afschrift van de vergunning is gepubliceerd, de rest van de stukken m.b.t. omgevingsvergunning kunnen worden opgevraagd en zijn ter inzage bij de gemeente.