Verslag bijeenkomst 24 maart 2025 over mogelijke asielopvang SEIN-terrein Meerweg
Inleiding
Op deze pagina vindt u het verslag van de informatiebijeenkomst op 24 maart 2025 over de mogelijke asiellocatie op terrein SEIN aan de Meerweg.
Voor, tijdens en na deze bijeenkomst hebben wij veel vragen ontvangen. Wij kijken hier zorgvuldig naar en willen genoeg tijd nemen om alle vragen zoveel mogelijk te beantwoorden. Daarom is besloten om de vervolgstappen en informatieavonden uit te stellen, zodat we alle gedeelde vragen en zorgen mee kunnen nemen in volgende stappen van de besluitvorming. Naar verwachting kunnen we de antwoorden op een groot deel van de vragen in de week van 7 tot 11 april delen. Deze pagina blijven we in de loop van het proces aanvullen.
Het college zal naar verwachting half mei (na de meivakantie) een voorlopig besluit nemen of we de locaties voordragen aan het COA. Daarna gaat het college in gesprek met de raad over dit besluit. Voor de zomervakantie neemt het college een definitief besluit over het aandragen van de locatie aan het COA. De volgende twee informatieavonden zullen dan in mei (na de meivakantie) worden gepland. De exacte data verwachten we in de week van 7 tot 11 april te kunnen communiceren. De uitnodigingen hiervoor versturen we zo snel mogelijk.
Aankomst en welkom door burgemeester Binnendijk
Een groot deel van de buurtbewoners komt samen aan bij het raadhuis. Bij aankomst worden zij op het plein voor het raadhuis en bij binnenkomst ontvangen door het college van burgemeester en wethouders.
Eenmaal binnen heet de burgemeester de aanwezigen welkom. Buurtbewoners hebben een brief ontvangen over een voornemen van het college om de locatie Terrein SEIN voor te dragen aan het COA als mogelijke locatie voor asielopvang. De burgemeester kan zich voorstellen dat deze brief impact heeft gehad. Daarom gaan we vanavond in gesprek. Wethouder Meerhoff zal toelichten hoe we tot deze keuze zijn gekomen. De gemeente wil vanavond luisteren naar de inbreng van omwonenden en ziet deze avond als startpunt van de dialoog met elkaar.
De burgemeester licht kort de opzet van de avond toe. Na een plenaire sessie in de zaal, gaan de aanwezigen in groepjes uiteen, zodat ook in kleiner gezelschap ieder zijn wensen en zorgen kan delen. Er is ook in het plenaire gedeelte ruimte, hoewel beperkt, om vragen te stellen of zorgen te uiten.
De burgemeester snapt dat dit met veel emoties gepaard gaat, maar wil aangeven dat men ook op elkaar moet letten. In de woorden van de burgemeester: “Welke beslissing ook volgt, we blijven samen deze buurt vormen. Verschillende meningen mogen naast elkaar bestaan. Een goede buur zijn betekent meer dan alleen vóór of tegen een locatie zijn, het betekent ruimte geven, luisteren en samenleven Laten we met respect en begrip naar elkaar blijven kijken. Samen maken we de buurt.”
Toelichting door wethouder Meerhoff
Wethouder Meerhoff licht toe hoe er rondom opvang een dilemma speelt. Er ligt een opgave voor opvang, wettelijk vastgelegd in de spreidingswet en het verdeelbesluit van de minister. Er is niet alleen een tekort aan opvangplekken, maar ook aan kwalitatief goede opvangplekken. Niet alleen voor reguliere asielzoekers, maar ook specifiek voor minderjarige asielzoekers. Daar moet Heemstede volgens de wet een bijdrage aan leveren. Daar bovenop willen we er als gemeente Heemstede ook voor zorgdragen dat dit voor bewoners en omwonenden als zo prettig mogelijk wordt ervaren.
Aan de andere kant zijn er ook zorgen, omdat we ook andere belangen kennen voor deze specifieke locatie. Het gaat om een locatie in een prachtige buurt om te wonen. Wij willen met u in gesprek om te kijken of een combinatie van de verschillende belangen mogelijk is, waarbij ook de belangen van de eigenaar van het veld worden gewogen.
Waar staan we nu?
De wethouder vertelt meer over de stappen in het proces. In maart heeft het college een besluit genomen om een onderzoek over mogelijke opvanglocaties openbaar te maken en het gesprek te starten met omwonenden. Dat is tot nu toe het enige besluit dat genomen is. Er zijn geen overeenkomsten gesloten met het COA of de eigenaar.
In april* neemt het college een voorlopig besluit of we de locaties voordragen aan het COA. In mei* gaat het college in gesprek met de raad over dit besluit. Daarna neemt het college een definitief besluit over aandragen van de locatie aan het COA. Ook dan zijn er nog geen bouwtekeningen of overeenkomsten tussen de gemeente, COA en/of SEIN.
Na dat eventuele besluit wil de gemeente in gesprek met omwonenden over zaken als hoe we mensen prettig welkom heten, hoe we samen zorgen dat wonen in omgeving van de locatie prettig blijft en hoe deze locatie iets kan toevoegen voor de buurt en SEIN.
* De data voor het vervolgproces zijn inmiddels aangepast, zie de inleiding
Waarom deze locatie?
De wethouder legt kort uit hoe we tot deze locatie zijn gekomen. De gemeente heeft een extern onderzoek laten uitvoeren naar opvanglocaties in Heemstede voor vluchtelingen met een grootte van 50 opvangplekken. Als eerste stap in dit proces hebben we 47 locaties in kaart gebracht die mogelijk in aanmerking komen voor opvang. Deze locaties zijn in meerdere gevallen al in een eerder onderzoek naar boven gekomen en in andere gevallen zijn de locaties aangedragen door inwoners of de eigenaar zelf.
Bij een eerste schifting is gekeken naar welke locaties groot genoeg zijn voor 50 personen. Ook is er uitgezocht of er geen sprake is van een stuk groen waarvan de provincie heeft bepaald dat het een bijzonder natuurkenmerk heeft dat beschermd moeten worden (Bijzonder Provinciaal Landschap). De gemeente moet eerst aantonen dat er geen geschikte binnenstedelijke locaties zijn voordat we met de provincie kunnen overleggen over de inzet van BPL-locaties.
Na deze schifting zijn 16 locaties overgebleven. De volgende schifting is gemaakt op basis van eigenschappen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wie is de eigenaar van de locatie en wil hij of zij meewerken? Hoe wordt de ruimte op dit moment gebruikt? Valt die functie te combineren met opvang? Uiteindelijk bleven er 2 locaties over, waaronder Terrein SEIN.
Bij SEIN gaat het om een locatie voor jongeren van 15, 16 of 17 jaar die zonder ouders naar Nederland gevlucht zijn. Juist voor deze doelgroep is op dit moment nog een tekort aan (veilige) plekken, en daar wil Heemstede iets aan doen. De gemeente toont een indicatieve tekening om te laten zien hoe de verhoudingen in functies op het veld zouden kunnen zijn, als er besloten wordt om een opvanglocatie te bouwen. De verschillende functies voor het terrein zijn:
- Speelgelegenheid voor kleine kinderen en sport- en bewegingsgelegenheid voor oudere kinderen
- Bomen en ander groen
- Verblijven van de opvanglocatie.
- Eventueel mogelijkheid voor parkeren.
Vragen en zorgen omwonenden in het plenaire gedeelte per thema
Proces en besluitvorming
Omwonenden hebben vragen waarom deze plek is gekozen, specifiek in relatie met de gebieden van Heemstede die zijn gekenmerkt als Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL). Uit de zaal komt de vraag waarom de gemeente stelt dat de BPL-locaties nu niet mogelijk zijn? De wethouder geeft aan dat de gemeente hoe dan ook het gesprek wil aangaan met de provincie over BPL-locaties en het inzetten daarvan. Want er is nog een 'restopgave’ van de taakstelling voor opvangplaatsen die we als gemeente moeten realiseren, ook al zetten we het SEIN terrein en het Postkantoor in als locaties voor asielopvang. Voordat wij hierover in gesprek gaan met de provincie moeten wij kunnen aantonen dat er in Heemstede geen andere plekken mogelijk zijn. Een omwonende geeft aan dat aan de Ringvaartlaan nu woonunits voor Oekraïners staan op een BPL-locatie. De wethouder vertelt dat de provincie hiervoor een uitzondering heeft gemaakt omdat deze units zowel tijdelijk als zeer kleinschalig zijn (20 personen).
Er wordt ook gevraagd waarom voor de locatie is gekozen als deze niet past in het omgevingsplan. De wethouder geeft aan dat een locatie niet meteen afvalt, als deze niet past bij het omgevingsplan.
Iemand vraagt of er ook een leefbaarheidsonderzoek komt. Volgens de wethouder is het huidige proces dat we in gesprek gaan met de buurt over welke bezwaren er zijn in de buurt. Leefbaarheid speelt hierbij een belangrijke rol.
Daarnaast zijn er vragen waarom dit gebied van SEIN naar voren komt en niet het gebied aan de Glipper Dreef of het Lorentz-de-Haas-gebouw. De wethouder vertelt dat SEIN alleen over dit veld in gesprek wil. Zij hebben ons toestemming gegeven om hun naam openbaar te maken en dit proces te starten, dat is het enige wat SEIN tot nu toe heeft besloten. Een omwonende geeft aan dat SEIN, de eigenaar, in het verleden meerdere keren heeft geprobeerd om het veld te ontwikkelen. Omwonenden maken zich zorgen, dat er na de tijdelijke opvang, andere bouwplannen komen. Er wordt gevraagd of SEIN vanavond zelf ook aanwezig is. Dat is niet het geval. De avond is bestemd voor de dialoog tussen de bewoners en de gemeente. De gemeente nodigt SEIN uit voor de tweede informatieavond.
De gemeente wordt aangesproken op de beeldvorming rond het Terrein SEIN. Hierbij wordt verwezen naar de termen “trapveld” en “braakliggend terrein” in de stukken, ook de foto in de presentatie schetst een ander beeld, deze is namelijk 3 jaar oud en in de zomer genomen.
Impact op de buurt
Meerdere omwonenden geven aan dat ze zich zorgen maken over de impact op de buurt. Een van de aanwezigen is een bewoner van het expertisecentrum SEIN, die zich afvraagt of de gemeente wel rekening houdt met de bewoners van SEIN. In reactie geeft de wethouder aan dat hij en het hele college voor het besluit graag met de verschillende betrokkenen in gesprek gaan. De bewoonster wordt daarom uitgenodigd om, mogelijk met andere bewoners van SEIN, persoonlijk in gesprek te gaan.
Andere omwonenden geven aan dat ze zich zorgen maken over het kwijtraken van het speelveld in een dichtbebouwde wijk en het verdwijnen van het groen. Het veld is de omwonenden heel veel waard, bijvoorbeeld als ontmoetingsplek. Ook zijn er zorgen over geluidsoverlast die de opvanglocatie veroorzaakt. Er wordt aangegeven dat mensen in de buurt zijn komen wonen vanwege de rust. Sommige mensen overwegen te verhuizen, maar maken zich zorgen dat ze hun huis niet kunnen verkopen nu dat mogelijk in de buurt van een AZC staat.
Doelgroep
Omwonenden geven aan dat ze vinden dat 50 mensen op een locatie te veel is. Er wordt aangegeven dat het gaat om mensen met een heftig verleden, die dicht op elkaar moeten wonen en onvoldoende ruimte hebben om te leven en geluid te maken. Een omwonende stelt een vraag over de recente documentaire van Zembla over minderjarige vluchtelingen en hoe de gemeente regie houdt over de kwaliteit van de locatie. De wethouder geeft aan dat de gemeente ruimte heeft om voorwaarden te stellen aan het COA. De gemeente stelt eisen zoals kwalitatief hoogwaardige bouw, de begeleiding en veiligheid via de nader overeen te komen bestuursovereenkomst en een veiligheidsplan.
Ook moet in het geval van het Terrein SEIN de gemeente akkoord gaan met een afwijking van het omgevingsplan. Met andere woorden: er is een omgevingsvergunning nodig.
Aan het eind van het plenaire gedeelte hebben een aantal inwoners van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun zorgen te verwoorden. Zij geven aan zeker open staan voor andere locaties in de buurt, maar een aantal redenen, zowel persoonlijk als algemeen, hebben waarom ze deze specifieke locatie niet geschikt achten.
Het plenaire gedeelte wordt afgerond en de aanwezigen gaan verdeeld over tafels in gesprek met elkaar en de gemeente.
Vragen en zorgen omwonenden in de tafelgesprekken
Tijdens de tafelgesprekken in het tweede deel van de bijeenkomst zijn er goede gesprekken gevoerd. Alle vragen en zorgen die hier zijn benoemd, zijn genotuleerd. De antwoorden worden zo spoedig mogelijk gedeeld, het eerste deel wordt in de week van 7 tot 11 april gepubliceerd. Alle vragen en zorgen zijn gedeeld met het college zodat deze kunnen worden meegenomen in de overwegingen voor het voorlopige besluit in mei.
Presentatie
Tijdens deze bijeenkomst is een powerpointpresentatie vertoond. Bekijk deze presentatie (pdf, 1 MB)