Leefbaarheid
De gemeente vindt een goede sfeer en veiligheid in de buurt erg belangrijk en is zich ervan bewust dat opvang van asielzoekers impact heeft. Een eerste beoordeling van de gevolgen voor leefbaarheid en veiligheid maakt dan ook onderdeel uit van een voorgenomen besluit op half mei. Als besloten wordt tot de realisatie van een opvanglocatie worden vooraf een veiligheidsplan, een sociaal programma en wanneer nodig andere afspraken vastgelegd in afstemming met buurtbewoners, politie, gemeente en COA.
Hoe zorgen we voor goede opvang en leefbaarheid in de buurt
De gemeente zet in op kwalitatief goede opvang, ondanks dat de uitvoering van de asielopvang bij het COA belegd is. Wij maken daar lokale afspraken over met het COA via de bestuursovereenkomst. Hierbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld een goede dagbesteding voor de jongeren na schooltijd en het weekend, de begeleiding van de jongeren, huisafspraken en overleg met de buurt. Wanneer de opvanglocatie er komt, worden regelmatige overleggen gepland tussen COA, de gemeente en buurtbewoners, maar ook politie en handhaving. In die overleggen worden vragen, suggesties en zorgen besproken.
Veiligheidsplan en verantwoordelijkheden
Bij een opvanglocatie wordt samen met het COA, buurtbewoners, de gemeente en de eigenaar vooraf een veiligheidsplan gemaakt. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld overlast zoveel mogelijk wordt voorkomen en dat duidelijk is waar eventuele overlast gemeld kan worden. De zorgen van buurtbewoners nemen we in het veiligheidsplan mee. Het COA is verantwoordelijk voor de veiligheid op de locatie. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid op straat. Jongeren zijn zelf verantwoordelijk voor de gevolgen als ze iets doen wat strafbaar is. Ze worden daarbij geholpen door hun voogd van het Nidos (de voogdij-organisatie) en begeleiding op de locatie. Buurtbewoners blijven in ieder geval altijd betrokken via een omwonendenoverleg en samen zoeken we naar oplossingen wanneer dit nodig is.
In het omwonendenoverleg met COA, de gemeente en buurtbewoners, politie en handhaving is de veiligheid op en rond de opvangplek onderwerp van gesprek. We luisteren naar iedereen, houden alles goed in de gaten en ondernemen actie. Als het nodig is, passen we het veiligheidsplan en de afspraken aan.
Wat gebeurt er als er iets misgaat
Als de afspraken uit de bestuursovereenkomst tussen COA en gemeente en/of werkafspraken niet worden nagekomen spreekt de gemeente het COA daarop aan. Als dat niet helpt, kan de opvangplek worden gesloten.