Informatieavond buurtbewoners Glipperweg op 25 februari 2025

Op 25 februari 2025 was er een informatieavond voor omwonenden over de realisatie van flexwoningen aan Glipperweg 55-57. Hierin gaf de gemeente een terugkoppeling naar aanleiding van specifieke vragen die gesteld zijn tijdens de vorige informatieavond, gehouden op 10 december 2024. Deze vragen hadden betrekking op het concept-ontwerp, verkeer, parkeren en sociale cohesie. De gemeente presenteerde ook een aangepaste versie van het ontwerp. Op de avond waren rond 24 omwonenden aanwezig en 8 ambtenaren. 

Omwonenden gaven allereerst aan dat niet iedereen de brief met uitnodiging had ontvangen. De gemeente betreurt dit en zal ervoor zorgen dat een oplossing gevonden wordt om de bezorging beter te laten verlopen.

Achtergrond project Glipperweg 55-57 en aangepast ontwerp

De informatieavond startte met een toelichting op de achtergrond en de doelstellingen van het project om woonruimte te creëren voor aandachtsgroepen. De gemeente Heemstede heeft de ambitie om flexibele huisvesting te realiseren en het gemeentelijk vastgoed optimaal te gebruiken. November 2023 heeft het college ingestemd met een gefaseerde vervolgaanpak voor de Kerklaan 61 en Glipperweg 55-57 voor het realiseren van flexwoningen(Verwijst naar een externe website). De raad heeft hierop in de commissie Samenleving van december 2023 een positieve zienswijze gegeven. Het investeringsbesluit over de realisatie en exploitatie van flexwoningen aan de Glipperweg 55-57(Verwijst naar een externe website) is in april 2024 genomen door de gemeenteraad.

Aandachtsgroepen

Er werd gesproken over de aandachtsgroepen die aan de Glipperweg 55-57 gaan wonen. Op dit moment zijn Oekraïners de hiervoor beoogde groep. De omwonenden vertelden dat zij graag de uitwerking van aandachtsgroepen op de lange termijn zouden ontvangen. De gemeente geeft aan dat de uiteindelijke aandachtsgroep nog definitief moet worden vastgesteld. Het is niet de bedoeling om deze locatie voor te leggen aan het COA voor de opvang van asielzoekers.  

Aangepast concept-ontwerp

De gemeente gaf vervolgens een overzicht van wat er al is gedaan voor het project aan de Glipperweg. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan, de informatieavond van 10 december 2024. heeft plaatsgevonden en het ontwerp is naar aanleiding daarvan aangepast. De hoofdingang bevindt zich niet meer naast de Prinsenlaan, hiervoor zijn vier wooneenheden verschoven en gedraaid. Er blijft nog wel een vluchtgang tussen het pand en de buren aan de Prinsenlaan, ook is er nog steeds een vluchtgang naast de aangrenzende bebouwing aan de Glipperweg. De gevel en het hoekaccent zijn na feedback van omwonenden op de eerste schetsen anders vormgegeven. De nieuwe vormgeving past nu beter in de omgeving.

Parkeren

De adviseur mobiliteit van de gemeente legde uit hoe de parkeerberekening voor de Glipperweg 55-57 is gemaakt. De oude parkeersituatie wordt vergeleken met de nieuwe situatie van 18 flexwoningen en één gemeenschappelijke ruimte. Op basis van de vastgestelde parkeernorm betekent dat er voor de nieuwe situatie een uitbreiding van 3 parkeerplekken nodig is. Omdat deze plaatsen niet op eigen terrein passen wordt er gekeken naar de omgeving. Op basis van de gemeten parkeerdruk in de buurt is de conclusie dat de extra parkeerbehoefte opgevangen kan worden in de buurt. 

De buurtbewoners gaven aan het oneens te zijn met de parkeernorm die is vastgesteld voor flexwoningen in 2024, en de consequenties hiervan voor dit project.

De adviseur mobiliteit lichtte toe dat er periodiek parkeermetingen worden gedaan. Mocht de parkeerdruk boven 85% uitkomen, dan gaat de gemeente actie ondernemen, zoals ook opgenomen in de Parkeervisie. 

Verkeer

De verkeersadviseur van de gemeente gaf een terugkoppeling op de zorgen die geuit zijn over de uitrit van de Prinsenlaan naar de Glipperweg. Deze zorgen betroffen met name de veiligheid van dit kruispunt voor de situatie na de nieuwbouw. De verkeersadviseur lichtte toe hoe verkeerssituaties beoordeeld worden. Met een tekening werd getoond hoe het nieuwe Glipperweg 55-57 gebouw ervoor zorgt dat het zichtveld op de uitrit niet zal verslechteren. Het feit dat het zicht over het terrein verdwijnt, heeft geen invloed op de verkeersveiligheid. Volgens de beoordeling op basis van de nationale richtlijnen heeft het nieuwe ontwerp van Glipperweg 55-57 geen gevolgen voor de verkeersveiligheid bij de uitrit Prinsenlaan-Glipperweg.

Sociale cohesie en oproep tot het vormen van een klankbordgroep

De gemeente lichtte toe samenwerking met een externe organisatie aan te willen gaan om de effecten op de sociale cohesie in beeld te brengen. Omdat sociale cohesie een breed begrip is, moeten er verdiepende gesprekken komen tussen de gemeente en omwonenden. De gemeente gaf aan dit samen met de te vormen klankbordgroep te willen uitwerken en deed een oproep aan omwonenden om zich op te geven voor deelname aan deze klankbordgroep. De buurtbewoners geven aan dat het besluit over beoogde aandachtsgroep(en) belangrijk is voor het meedenken over de impact op de sociale cohesie. 

Gemaakte afspraken tijdens de bijeenkomst

  • De gemeente deelt in het verslag de link naar het besluit over de Glipperweg 55-57
  • De gemeente neemt het signaal over de parkeerdruk mee
  • Het aanmelden voor de klankbordgroep kon tot en met 10 maart. De gemeente zal een uitnodiging sturen voor de eerste bijeenkomst naar de deelnemers

Vragen van omwonenden

De vragen vanuit de omwonenden staan beschreven per deelonderwerp.

Aandachtsgroepen

Hoe zorgt de gemeente ervoor dat de gebruikers van het gebouw de omgeving niet vervuilen?

Voor de gebruikers van dit gebouw gelden dezelfde regels als andere burgers. Daarnaast gelden er huisregels voor het gebouw en het directe eigen terrein er omheen. De gemeente zorgt voor een sociaal beheerder op de locatie die bij overtreding van de huisregels kan optreden. 

Over het gebouw en het bouwtraject

De bouwplanning is best strak. Hoe zorgt de gemeente ervoor dat er wel genoeg tijd is voor het proces? 

Wij doen dit door gesprekken met de potentiële aannemers al te starten. Dit zorgt ervoor dat de werkprocedure sneller verloopt. Ook kijken wij in het plan en de afspraak met de aannemer naar het verminderen van bouw- en sloopoverlast. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het project aan de overkant.

Heeft de gemeente al een indicatie van de kosten?

Ja, de gemeenteraad heeft op 25 april 2024 het besluit genomen om aan dit project een budget te geven op basis van een raming van de kosten. 

Waar gaat het fauna- en flora onderzoek over?

In het gebouw is mogelijk een beschermde vleermuissoort aanwezig. Hier loopt op dit moment onderzoek naar en er zullen,wannee nodig, passende maatregelen worden genomen. 

Moet er voor het bouwen geheid worden?

Op dit moment gaat het ontwerp uit van een fundering op staal, dit betekent dat er geen heipalen nodig zijn. Dit is een voorlopige conclusie op basis van onderzoek, maar als daar aanleiding toe is kan er alsnog gekozen worden voor heipalen. 

Verkeersveiligheid

Er is ooit een idee geweest om de weg veiliger te maken, hoe zit het daar mee?

Op 28 oktober 2021 is het Wegcategoriseringsplan (WCP) vastgesteld door de gemeenteraad. Hierin wordt beschreven dat de Glipperweg ter hoogte van nummer 55-57 30 km/u wordt. Wanneer dit wordt ingevoerd is echter nog niet bepaald.

Parkeren

Is er rekening gehouden met het project aan de overkant?

Ja, hier is naar gekeken. Bij het project aan de overkant komt een parkeerterrein op eigen terrein.

Hoe gaan de parkeermetingen?

De gemeente heeft opdracht gegeven om metingen uit te voeren om op meerdere momenten de bezetting van de parkeerplaatsen in de buurt te bepalen. Binnenkort vinden nieuwe metingen plaats.

Is parkeren onder het gebouw overwogen?

Nee, dit is niet overwogen.

Waarom maakt de gemeente niet de keuze om te rekenen met meer dan de parkeernorm?

De parkeernorm is vastgesteld in de Parkeerverordening. De gemeente moet zich hier net als elke andere initiatiefnemer aan te houden. Wel kunnen wij de situatie blijven monitoren. 

Sociale cohesie

Krijgen wij de mogelijkheid om het onderzoek naar de sociale cohesie te verifiëren?

Ja, in de klankbordgroep willen wij graag de opzet van het onderzoek bespreken zodat de resultaten ervan ook aansluiten bij de verwachtingen van de omwonenden. 

Als het gaat over het meten van de sociale cohesie van de buurt, hoe groot en tot waar wordt de buurt dan gezien?

Dit is nu nog niet zeker. Bij de klankbordgroep kunnen wij hier verder over in gesprek gaan. 

Wat gaat er gebeuren met de buurtkamer?

De invulling van de buurtkamer willen we ook samen met de buurt vormgeven. Dit is ook iets wat wij willen bespreken in de klankbordgroep.