Energie- en warmtetransitie

Op allerlei manieren verkent Heemstede de mogelijkheden voor andere vormen van energie en warmte. Om doelen uit het Klimaatakkoord te realiseren hebben gemeente, inwoners, bedrijfsleven, netbeheerders, energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties elkaar nodig.
Ambitieuze doelen
De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om samen met inwoners en ondernemers de energietransitie te realiseren. De doelen zijn ambitieus; maar de enige manier voor een leefbare samenleving in de toekomst. We willen in 49% CO2-reductie in 2030 en 99% CO2-reductie in 2050 ten opzichte van 1990. Hoe gaan we dat doen? Als eerste door energie te besparen. Daar kan iedereen aan bijdragen, bijvoorbeeld door betere isolatie en duurzame apparaten die we slim gebruiken. Daarnaast zet de gemeente zich in om ruimte te maken voor grootschalig opwekken van duurzame energie in de regio. Waarbij we in Heemstede vooral de parkeerplaatsen gaan benutten om zonne-energie op te wekken. De gemeente zet zich ook in om alternatieve bronnen op te sporen waarmee we onze huizen kunnen verwarmen in plaats van met aardgas. En we gaan samenwerken met onze inwoners en ondernemers om bij te dragen aan de reductie van CO2.
Hoe maken we samen gebruik van de kracht van zon en wind op het land? Deze zoektocht is vertaald in een Regionale Energie Strategie (RES) [link] voor energieregio Noord-Holland Zuid. Gemeente Heemstede is onderdeel van de Energieregio Noord-Holland Zuid en deelregio IJmond & Zuid-Kennemerland. Met maatschappelijke organisaties, inwoners, belanghebbenden, raadsleden en provincie is gekeken waar we hoeveel hernieuwbare energie (wind- en zonne-energie) kunnen opwekken. De energietransitie houdt immers niet op bij de gemeentegrens. Daarbij is rekening gehouden met leefbaarheid, natuur en landschappen.
Zon op daken en grote parkeerterreinen
Voor Heemstede ligt de focus op zon op parkeerterreinen en daken. Deze mogelijkheden kwamen uit bijeenkomsten met betrokkenen en inwoners. Vier parkeerplaatsen zijn aangewezen als kansrijk voor opwek van zonne-energie en zijn een startpunt om samen met de buurt verder uit te werken. Het gaat om parkeren achter het gemeentehuis, parkeren bij Sportpark Groenendaal, parkeren bij station Heemstede-Aerdenhout en parkeren bij ’t Sorghbosch. Daarnaast draagt Heemstede bij door de inzet op zonne-energie op de grote daken en/of dakoppervlakken. Hierbij is er nauwe samenwerking met de zonne-energie-coöperatie Zon op Heemstede.
Het gebruik van aardgas heeft gevolgen voor ons en onze leefomgeving, zoals meer broeikasgassen door CO2-uitstoot en klimaatverandering. Aardgas is een fossiele brandstof die niet past in een klimaatneutrale toekomst. Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn. Hoe werken we samen om deze stip aan de horizon te bereiken? Hoe geven we komende jaren de transitie naar duurzame energie vorm? Aardgasvrij zijn betekent dat woningen op een andere manier verwarmd moeten worden.
Hoe gaan wijken Heemstede over naar duurzame manieren van verwarmen en koken?
Om dat in beeld te brengen, maakt de gemeente een Transitievisie Warmte. Hierin staat een tijdlijn met welke wijk op welk moment wordt aangepakt. Alle gemeenten stellen zo’n Transitievisie Warmte op en deze moet in 2021 klaar zijn.
De gemeenten moeten dit lokaal regelen, samen met onder andere de netbeheerders en woningcorporaties en de bewoners. De warmtetransitie is een langdurig traject, waarin nog veel onzeker is en waarbij we moeten inspelen op technologische ontwikkelingen die we nu nog niet kunnen overzien. De Transitievisie Warmte is daarbij een strategie die ons helpt om het de komende 30 jaar sámen mogelijk te maken.
Komen tot visie
De aanpak om te komen tot een Transitievisie Warmte is vastgelegd in een Stappenplan. We starten een verkenning van alle technische mogelijkheden en oplossingen. Ook draagvlak en bereidwilligheid bewoners is belangrijk. Dit samen maakt een completer beeld van de volgorde van wijken in Heemstede. Voor de wijken die als eerste aardgasvrij worden gemaakt, maakt de gemeente zogenaamde wijkuitvoeringsplannen. Hierin wordt uitgewerkt wat er precies moet gebeuren om de wijken aardgasvrij te maken, wanneer dit gebeurt, wat dit gaat kosten en hoe dit gefinancierd kan worden. Binnenkort is er meer informatie over de bijeenkomst voor het oprichten van een meedenkgroep. Hierin kunnen inwoners een bijdrage leveren aan het opstellen van een visie.
Warmte uit water
Er is een alternatieve warmtebron die we willen verkennen: warmte uit water. Er loopt een WRK leiding (wat staat voor Watertransportmaatschappij Rijn-Kennemerland) door een deel van Heemstede, grofweg: De Glip, Glipper Dreef en Staatsliedenbuurt, Merlenhoven en een deel van de Rivierenbuurt. Uit onderzoek blijkt dat er een kans is om de restwarmte uit deze waterleiding te gebruiken. Heemstede doet er binnen de transitie alles aan om de rol te pakken en bronnen te onderzoeken. Daarom wordt er binnen het gebied waar de WRK-leiding loopt, gezocht naar een kleiner gebied om een pilot te starten. Deze zoektocht willen we samen met inwoners aangaan. Immers, bewoners uit het gebied hebben de informatie en kennis die van invloed is op de haalbaarheid. Hierover worden zij nog geïnformeerd. Daarbij geldt: niets is zeker dus alle stappen doen we weloverwogen. De raadscommissie Middelen spreekt zich woensdag 21 oktober uit over deze aanpak.
Wat kunnen we zélf doen om de CO2 uitstoot te verminderen? Afwachten is niet nodig. Begin bijvoorbeeld nu al met het verbeteren van het energielabel van uw huis door uw woning goed te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Hiervoor kunt u terecht bij Duurzaam Bouwloket .
Veel inwoners in Heemstede zijn bewust duurzamer gaan leven, wonen en werken. De website www.wijmakenheemstede.nl faciliteert hierin en deelt tips en inspiratie over duurzame initiatieven om anderen te stimuleren en activeren.