Tegels eruit, groen erin!

Tegels vervangen door groen heeft veel voordelen. Planten warmen minder snel op dan tegels en koelen door verdamping. Daarnaast bied het ook een mogelijkheid om water op te vangen, vast te houden en af te geven aan de bodem. Met meer groen draag u ook bij aan biodiversiteit. Door de bodem te verbeteren zorgt u ervoor dat deze meer vocht kan vasthouden en aan de planten kan afgeven. Welk deel van de tuin u het beste kunt vergroenen is afhankelijk van de bodem en de diepte van het grondwater. Op dit perceel kunt u het beste ongeveer de helft van de tuin onttegelen.
Kies bij de groene inrichting bij voorkeur voor inheemse plantensoorten

Laat uw tegels ophalen door de tegeltaxi!

Vanaf 12 april tot oktober 2024 rijdt de speciale tegeltaxi van Meerlanden eens per 2 weken op vrijdag door de gemeente om tegels op te halen. Dit is een gratis dienst die de gemeente aanbiedt. Lees meer over de tegeltaxi

Betegelde strook langs uw huis

Om vochtoverlast bij uw pand tegen te gaan is het verstandig om het water niet direct langs de gevel te infiltreren, maar om een strook langs de gevel betegeld te laten. U kunt ook overwegen om het terras tegen het pand aan te leggen.

Laat het water in de goede richting stromen

Om wateroverlast te beperken is het belangrijk dat de tuin niet afloopt richting de gevel. Terrassen, borders en groen lopen van de gevel af richting de achterkant van de tuin of de openbare weg. Zorg ervoor dat het pand niet het laagste punt is. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water niet richting de gevel stroomt en zo niet het huis, de kelder of kruipruimte instroomt. Om te controleren hoe het afschot op uw perceel is kunt u gebruik maken van een waterpas of stokjes. Zorg dat het water van de regenpijp bij grote buien kan wegstromen. Controleer het afschot waar het water uit het gootje komt, en maak eventueel een extra doorsteek.

Regenpijp afzagen en water de tuin in laten stromen

U kunt de regenpijp van het dakoppervlak afkoppelen van de riolering en het water in de tuin laten vloeien. Het is verstandig om het water uit de regenpijp eerst weg te leiden van de gevel. Daarna kan u het in de tuin laten stromen. Bij een dakoppervlak tot 60 m² adviseren we een afstand van ongeveer 2,5 meter van de gevel. Bij een groter dakoppervlak adviseren we een afstand van 4 meter. Om het regenwater op afstand te brengen, kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld een zogenaamd molgootje. Zorg ervoor dat het gootje afloopt van de gevel af en dat het water niet richting de gevel van de buren leidt.

Kelder controleren

Heeft u een kelder onder uw woning? Controleer deze dan of na een natte periode. Als woningeigenaar bent u  zelf verantwoordelijk voor het waterdicht maken/houden van een kelder. We adviseren om de oude regenpijpaansluiting (waar de regenpijp is afgezaagd) te behouden, zodat de regenpijp (wanneer nodig) in zeer natte periodes (tijdelijk) weer kan worden aangesloten op het riool.

Luifels en schaduwdoeken

Met luifels en schaduwdoeken kunnen koele plekken worden gecreëerd. Schaduwdoeken en parasols zijn een belangrijk onderdeel van een hittebestendige tuin. Door het zonlicht met luifels buiten te houden warmt het binnen veel minder snel op. Combineer het bij voorkeur met een groene inrichting.