Evenementenvergunning

  • Als u een evenement wilt organiseren heeft u een evenementenvergunning nodig *
  • Nieuw evenement of nieuwe locatie? Eerst vooroverleg, daarna pas aanvraag indienen. Neem vooraf telefonisch contact op met onze evenementen coördinator via 14 023.
  • U vraagt de vergunning 8-12 weken voor het evenement plaatsvindt aan
  • Gaat u alcohol verkopen, dan heeft u ook een ontheffing Alcoholwet nodig
  • Is het evenement alleen voor bewoners van een straat of buurt, zie straatfeest

*  Let op: Zorg dat uw aanvraag compleet is! Als er gegevens en/of documenten ontbreken wordt de aanvraag teruggestuurd en (nog) niet in behandeling genomen.

Evenementenvergunning aanvragen Ontheffing Alcoholwet aanvragen

  • De datum waarop u het evenement organiseert
  • Start, duur en locatie van het evenement
  • Aantal bezoekers of deelnemers dat u verwacht
  • Voorzieningen die u treft voor toiletten, afval, verkeer, EHBO en vluchtroutes voor de bezoekers
  • Andere maatregelen die u neemt om een goed verloop van het evenement te bevorderen

Regels voor wegwerpplastic

Vanaf 1 juli 2023 is het niet langer toegestaan om gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes aan klanten te verstrekken bij het bestellen van eten of drinken op uw evenement. Deze items moeten apart worden aangeschaft en klanten dienen er extra voor te betalen. Bovendien bent u verplicht om herbruikbare bekers of verpakkingen aan te bieden. Een andere optie is dat klanten zelf een herbruikbare beker of verpakking meenemen.
Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen niet toegestaan wanneer klanten ter plaatse eten en drinken consumeren op het evenement. U dient gebruik te maken van herbruikbare bekers of verpakkingen.

Nieuwe regels voor plastic wegwerpbekers en -bakjes

Gebruik duurzame statiegeldbekers

Gemeente Heemstede zet zich in voor het verduurzamen van evenementen. Het inzetten van herbruikbare bekers is een duurzaam alternatief voor plastic wegwerpbekers. Om afval na evenementen te verminderen heeft de gemeente een eigen voorraad herbruikbare bekers ingekocht.

U betaalt een lagere prijs

Organisatoren van evenementen of buurtfeesten, maar ook horeca en sportclubs in Heemstede kunnen de herbruikbare bekers huren via Greencups. Zij beheren in opdracht van de gemeente een voorraad bekers. U huurt de bekers tegen een all-in prijs en betaalt alleen de transport- en reinigingskosten. Dat betekent dat de bekers gebracht en gehaald worden en ongespoeld retour mogen.

Bestellen van duurzame bekers

Lees verder op de website van Greencups U kunt de duurzame bekers ook bij een andere partij huren maar dan zijn de kosten hoger. U betaalt naast de transport- en reinigingskosten ook voor de huur van de bekers.

Bekijk wat u moet doen als u reclameborden wilt plaatsen voor het evenement dat u organiseert.

Evenementenvergunning Tarief 2024
Klein evenement € 25,15
Grote evenementen of evenementen met een verhoogd risico € 514,20
Afzetting openbare weg met hekken (verplicht) * € 36,30

*In de vergunning staat hoe u deze hekken voor aanvang van uw evenement kunt laten bezorgen door de gemeentelijke buitendienst.