Hulp bij eenzaamheid

U soms eenzaam voelen is normaal. Maar u altijd eenzaam voelen is dat niet. De gemeente Heemstede zet zich daarom actief in om eenzaamheid te verminderen.

Signaalpunt eenzaamheid

U kunt hier een melding doen als u vermoedt dat iemand lange tijd eenzaam is. Of als u zelf erge eenzaamheid ervaart. Na een melding komt een medewerker van WIJ Heemstede langs bij de inwoner die misschien eenzaam is. Als de persoon dat wil, wordt samen gezocht naar oplossingen.

Meer informatie over het Signaalpunt eenzaamheid Heemstede vindt u via WIJ Heemstede
Signaalpunt eenzaamheid Heemstede is een samenwerking tussen de gemeente Heemstede, WIJ Heemstede en de Sociale Coalitie Heemstede.

Uw gegevens zijn veilig. Deze geven we niet door. Ook niet aan de persoon waarover u een melding doet.

Doe een melding

Een oplettende buur, een helpende hand of een simpele melding kan voor iemand een wereld van verschil maken. Signaalpunt Eenzaamheid Heemstede kan daarbij een mooi startpunt zijn voor hulp.

Een sociaalwerker van WIJ Heemstede vertelt over een mooi succesverhaal:

“Na een melding via Signaalpunt Eenzaamheid Heemstede besloot ik direct actie te ondernemen en langs te gaan. Een vriendelijke ontmoeting bij mevrouw thuis volgde. Tijdens deze ontmoeting vertelde ze haar verhaal. Sinds het overlijden van haar partner vind ze het moeilijk om alleen de deur uit te gaan. Ze heeft hierbij hulp nodig en haar netwerk is de laatste jaren kleiner geworden. Haar partner was letterlijk en figuurlijk haar steun. Tijdens het gesprek kwam een diep gekoesterde wens naar voren: deel uitmaken van een koor. Ik informeerde bij de dirigent of er nog plek was bij het koor. En dat was er! Bovendien was er iemand uit haar buurt die haar graag wilde ophalen en thuisbrengen.”

* Dit verhaal is gebaseerd op echte gebeurtenissen. Om de privacy van zowel de melder als de geholpen persoon te waarborgen, zijn bepaalde details gewijzigd.

Na het verlies van zijn vrouw, merkte een inwoner van Heemstede dat zijn sociale leven tot stilstand kwam. De dagelijkse uitstapjes naar het verzorgingshuis, de koffiemomenten en de praatjes met de verzorgers van zijn vrouw waren plotseling verleden tijd. Nu hij graag weer onder de mensen wil komen, weet hij niet waar hij moet beginnen. "Wie wil er nu met een oude man praten?", vraagt hij zich af. Gelukkig biedt Signaalpunt Eenzaamheid Heemstede een helpende hand. Na een melding bij het signaalpunt worden tijdens een huisbezoek verschillende mogelijkheden besproken, zoals koffieontmoetingen in de wijk en het Nabestaandencafé.

Bent u of kent u iemand die behoefte heeft aan meer contacten? Zoek ons op!

* Dit verhaal is gebaseerd op echte gebeurtenissen. Om de privacy van zowel de melder als de geholpen persoon te waarborgen, zijn bepaalde details gewijzigd.

“Boodschappen doen was eigenlijk het enige moment waarop ik andere mensen zag. Sinds Corona zit ik veel thuis achter de televisie en weet ik niet meer goed wat er te doen is in Heemstede.”

Hoewel een inwoner van Heemstede vroeger regelmatig deelnam aan activiteiten, is ze daar op een gegeven moment mee gestopt. Hierdoor heeft ze weinig contact met andere mensen. Na een melding bij het Signaalpunt Eenzaamheid Heemstede gaat WIJ Heemstede bij mevrouw op bezoek. We vertelden over verschillende activiteiten in Heemstede en we boden aan om met haar mee te gaan: “Zo konden we samen de drempel wegnemen. Ze herkende tijdens de activiteit twee dames uit haar buurt en van het boodschappen doen. Ze ging bij hen zitten en ik was al snel overbodig! Nu kom ik mevrouw soms tegen. Ze bedankt me nog altijd voor het zetje dat ze nodig had.” Dit verhaal laat zien hoe belangrijk het is om eenzaamheid te signaleren en hoe een klein beetje hulp een groot verschil kan maken.

Voelt u zich weleens alleen? Wilt u vaker de deur uit? Of heeft u behoefte aan (meer) sociale contacten? Neem contact met ons op! Na een melding bij het signaalpunt komen we graag langs en luisteren we naar uw verhaal en wensen. We bieden passende hulp en verwijzen u indien gewenst door naar lokale initiatieven en activiteiten die kunnen helpen bij het verminderen van eenzaamheid.

* Dit verhaal is gebaseerd op echte gebeurtenissen. Om de privacy van zowel de melder als de geholpen persoon te waarborgen, zijn bepaalde details gewijzigd.

Meer activiteiten tegen eenzaamheid

  • Op zoek naar leuke activiteiten in de buurt of (meer) sociaal contact? Kijk eens op de website van Beleef Heemstede. Beleef Heemstede is een platform met de leukste uitjes bij u in de buurt
  • Kijk op Eén tegen eenzaamheid hoe u zelf iets kunt betekenen voor iemand anders die zich eenzaam voelt
  • Of neem contact op met Loket Heemstede voor hulp