Identiteitskaart

Informatie:

Verloopt uw (reis)document bijna?

Vraag op tijd een nieuw document aan. We verwachten vanaf maart/april 2024 een piek in het aantal aanvragen voor reisdocumenten.  Houd rekening met langere aanvraagtijden.

Doe aangifte bij de gemeente en niet bij de politie. U kunt op 2 manieren aangifte doen bij de gemeente:

  • Online aangifte identiteitskaart kwijt of gestolen
  • Persoonlijk aan de balie. U moet hiervoor een afspraak maken

Hebt u een paspoort of identiteitskaart als vermist opgegeven? Dan is het paspoort of identiteitskaart niet meer geldig. Ook als u het document alsnog terugvindt. Zo nodig kunt u een nieuw reisdocument aanvragen.

De gemeente neemt de melding en de aanvraag in behandeling (ook als er sprake is van een misdrijf ).

Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven raden wij u aan ook aangifte te doen bij de politie.

Spoedaanvraag identiteitskaart

Heeft u uw identiteitskaart snel nodig, doe een spoedaanvraag. Vraag aan voor 13:00 en de volgende werkdag vanaf 10.00 persoonlijk afhalen. U betaalt extra kosten.

Vermissing identiteitskaart

U kunt bij de gemeente een zogeheten verklaring van verlies of diefstal tekenen. Zo kunt u direct een nieuw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart aanvragen.

De gemeente neemt de melding en de aanvraag (ook als er sprake is van een misdrijf ) in behandeling. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

Reizen met kinderen

Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Lees meer op Reizen met kinderen

Bij de aanvraag van een nieuw paspoort of Nederlandse identiteitskaart, kunt u kiezen om de naam van de (gewezen) echtgenoot of geregistreerd partner in het document te laten opnemen.

  • Alle paspoorten en ID-kaarten die u hebt, ook als ze verlopen zijn
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • Is aanvrager van een nieuwe identiteitskaart jonger dan 12 jaar, dan is een verklaring van toestemming nodig en het (originele) identiteitsbewijs van ouder(s) of gezaghouder(s)
Identiteitskaart Tarief 2024
Identiteitskaart jonger dan 18 jaar (5 jaar geldig) € 40,92
Identiteitskaart vanaf 18 jaar (10 jaar geldig) € 75,80
Spoedtoeslag per identiteitskaart extra € 57,09