Hoe ziet het leven van Oekraïense vrouwen in Heemstede eruit?

Tot en met 1 maart is de expositie ‘As long as we just live’ van fotograaf Anke van der Meer te zien in de raadzaal van het gemeentehuis van Heemstede. Gedurende een heel jaar volgde zij 3 Oekraïense vrouwen in Heemstede en Haarlem. Ze laat zien hoe de vrouwen hier leven. Op 22 februari kunt u de 3 vriendinnen ontmoeten tijdens een speciale bijeenkomst.

Op 22 februari aanstaande zijn de 3 vriendinnen te gast op de bijeenkomst ‘As long as we just live’ in de raadzaal van het gemeentehuis. Tijdens deze avond vertellen zij meer over hun leven na 24 februari 2022 en hoe zij nu naar de toekomst kijken. Over hun families en vrienden en over hun telefoon, de vitale verbinding met thuis.

De bijeenkomst wordt geopend door wethouder Sam Meerhoff. Daarna is het podium voor Alona, Diana en Tatjana en fotografe Anke van der Meer, onder begeleiding van Annemiek van Bentem. Aan de hand van de portretten en hun persoonlijke verhalen krijgen de bezoekers een uniek kijkje in hun leven. Er is ook gelegenheid om vragen te stellen.

Bezoek de expositie

“Ik wilde laten zien dat deze vrouwen gewoon mensen zijn, zoals jij en ik. Het grote verschil is dat zij huis en haard hebben moeten achterlaten vanwege oorlogsgeweld. Ze proberen er hier wat van te maken, vooral voor hun kinderen,” aldus Anke van der Meer. De expositie is geopend tot en met 1 maart op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur in het gemeentehuis. Op vrijdagen is de expositie tot 13.00 uur te zien.

Twee jaar oorlog in Oekraïne

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Alona, Diana en Tatjana, drie vrouwen uit de Oekraïense stad Kharkiv, ontvluchtten het geweld. Via Duitsland kwamen ze terecht in Heemstede omdat een broer uit Hoofddorp dit aanraadde als een goede plek om tijdelijk te wonen. 

Over Anke van der Meer

Anke van der Meer is documentair fotograaf. In haar werk probeert zij eerlijke en verbindende verhalen te laten zien. Vaak gaan die verhalen over mensen die hun eigen land hebben moeten ontvluchten. Anke is een van de drie winnaars van de fotografieopdracht Hilversum Beter Bekeken 2023 van stichting De Zilveren Camera en Museum Hilversum.