GFT en etensresten
Groente, fruit, tuinafval (GFT) en etensresten (E) kunt u laten ophalen in de groene rolcontainer. Bekijk de Afvalkalender wanneer uw GFT-afval wordt opgehaald.
- Bloemen, planten, bladeren onkruid en klein snoeiafval
- Eierschalen, pinda- en notendoppen
- Etensresten (gekookt, gebakken, rauw)
- Jus en gestold vet
- Koffiedik en losse theeblaadjes
- Theezakjes en koffiepads
- Schillen en resten van groenten en fruit
- Stro en mest van kleine huisdieren
- Vlees- en visresten (inclusief botjes, graten en schelpen)
Zie meer informatie over GFT-afval.
Lees ook meer informatie op heemstededuurzaam.nl. Daar vindt u ook tips en een leuke video.
Bied uw afval het liefst los aan in de container. Gebruikt u liever een zakje, kies dan voor een papieren zakje. Deze mag met het GFT-afval in de minicontainer.
Biologisch afbreekbare zakjes
Een biologisch afbreekbare zak blijft een plastic zak. Het duurt veel langer voordat deze zakken vergist en gecomposteerd worden. Hierdoor komt een deel van het plastic in de compost terecht. Gebruikt u graag een biologisch afbreekbaar zakje in uw GFT- bakje in de keuken, gooi het zakje zelf dan bij het restafval weg.
- Voorkom aankoeken door een oude krant, stro of zaagsel op de bodem te leggen.
- Laat het deksel een stukje open zodat de container kan doorluchten. Plaats bijvoorbeeld een takje onder het deksel.
- Maak de container af en toe goed schoon met warm water en schoonmaakazijn.
- Zet de container in de schaduw. Hierdoor komen er minder snel maden in de groene container.
- Leg regelmatig een takje van een klimop (Hedera) in de groene container. Dit is giftig voor maden.
- Stop takjes lavendel in de container. Maden houden niet van de geur van lavendel.
- Laat vochtig GFT-afval, zoals etensresten, eerst uitlekken voor je het in de container gooit. Hierdoor heb je minder snel last van vliegen.
- Laat gemaaid gras een dagje drogen voor je het in de container gooit.
- Doe groente- en fruitafval en etensresten in een oude krant. Hierdoor plakt het minder snel vast en heb je minder kans op ongedierte.
Het klinkt zo logisch (en dat is het ook): wat u niet aan eten weggooit, hoeft u ook niet te scheiden. Ook kan het u op termijn ook behoorlijk in uw portemonnee schelen! Minder verspillen = geld besparen!
Weet wat u nog allemaal in huis hebt
In een drukke koelkast of vriezer kan het even zoeken zijn: wat moet als eerste op, gebruik die producten voor je eerstvolgende maaltijd. Maak ook een foto van de inhoud van je koelkast, dan weet u in de winkel ook wat u nog in huis hebt.
Check de houdbaarheidsdata
Producten die niet snel bederven, hebben een THT-datum. Dit staat voor Ten minste Houdbaar Tot. Daarna kan de kwaliteit achteruitgaan. Even kijken, ruiken en proeven dus. Zeer bederfelijke producten hebben een TGT-datum: Te Gebruiken Tot. Gebruik ze dus uiterlijk op die datum of vries ze in.
Ga goed voorbereid naar de winkel
Een boodschappenlijstje scheelt u naast geld en stress ook voedselverspilling.Want wie relaxed winkelt, laat zich minder snel verleiden tot overbodige aankopen. Ook hoeft u sowieso minder vaak naar de winkel als u een beetje slim vooruit plant. Win-win!
Ga ook in huis aan de bak(jes)
Bewaar uw restjes in luchtdicht afsluitbare plastic bakjes. Zo beschermt u ze tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Schrijf de datum en inhoud op een sticker, dan weet u precies hoelang iets nog goed is.
GFT-afval en Etensresten wordt in onze Groene Energiefabriek in Rijsenhout 100% gerecycled tot 6 nuttige producten:
- Groengas
- CO2
- Warmte
- Compost
- Water
- Citrusbrandstof
Hoe ‘schoner’ het opgehaalde GFT-afval en Etensresten, hoe minder restafval erin zit, hoe meer grondstoffen en energie we uit GFT en Etensresten kunnen halen.
U kunt GFT-afval ook of zelf naar de ondergrondse container brengen. U heeft hier een toegangspas voor nodig. Bekijk de plattegrond met ondergrondse containers.
Inwoners van hoogbouw kunnen gratis een GFT-keukenbakje ophalen bij de publieksbalie in het gemeentehuis.