Hoe ziet het leven van Oekraïense vrouwen in Heemstede eruit?

Fotograaf Anke van der Meer volgde een jaar lang drie Oekraïense vrouwen vanaf de dag dat zij in Heemstede en Haarlem aankwamen. Via de beelden zien we hoe de vrouwen hun weg vinden in Nederland en maken we kennis met hen. De drie vriendinnen zelf deden eind februari ook hun verhaal, als gast in het gemeentehuis. Tijdens de bijeenkomst vertelden ze over hun leven en konden Heemstedenaren vragen stellen.

Bekijk de beelden

De beelden van Anke van der Meer zijn de zien via haar website “Ik wil laten zien dat deze vrouwen gewoon mensen zijn, zoals jij en ik. Het grote verschil is dat zij huis en haard hebben moeten achterlaten vanwege oorlogsgeweld. Ze proberen er hier wat van te maken, vooral voor hun kinderen,” aldus Anke van der Meer.

Verhalen van de drie vriendinnen

Ruim zeventig bezoekers uit Heemstede waren eind februari naar het gemeentehuis gekomen om de verhalen van Diana, Tatjana en Katja te horen. De vriendinnen vertelden hoe moeilijk het was om te vluchten, hoe hartelijk ze hier zijn ontvangen en hoe graag ze terug willen naar hun eigen omgeving, familie en vrienden.

Het publiek toonde veel interesse in het leven van de vrouwen en stelde allerlei vragen. Uit de antwoorden bleek onder andere dat de overgang voor kleinere kinderen makkelijker was gegaan dan voor de grotere. En dat het voor de vrouwen moeilijk is om plannen te maken, omdat het onduidelijk is hoelang ze zullen blijven. De avond liet ook zien dat de vrouwen gewone mensen zijn die thuis hun leven hebben moeten opgeven. In Oekraïne hadden ze een groot huis met een tuin en nu wonen ze in een container. Ook kunnen ze hun eigen werk niet meer uitvoeren omdat ze de taal niet spreken.

Twee jaar oorlog in Oekraïne

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Alona, Diana en Tatjana, drie vrouwen uit de Oekraïense stad Kharkiv, ontvluchtten het geweld. Via Duitsland kwamen ze terecht in Heemstede omdat een broer uit Hoofddorp dit aanraadde als een goede plek om tijdelijk te wonen. 

Over Anke van der Meer

Anke van der Meer is documentaire fotograaf. In haar werk probeert zij eerlijke en verbindende verhalen te laten zien. Vaak gaan die verhalen over mensen die hun eigen land hebben moeten ontvluchten. Anke is een van de drie winnaars van de fotografieopdracht Hilversum Beter Bekeken 2023 van stichting De Zilveren Camera en Museum Hilversum.