Registreren bij de gemeente en leefgeld

Registratie

Vluchtelingen uit de Oekraïne moeten zich registreren bij de gemeente. Door registratie weet de gemeente wie waar verblijft zodat ze beschikbare hulp kunnen krijgen. Wat moet u doen als u zich wilt registreren:

  • Maak een afspraak
  • Ieder gezinslid dat zich inschrijft moet bij de afspraak in het gemeentehuis aanwezig zijn (ook kinderen)

U moet meenemen:

  • Paspoort of ander identiteitsbewijs
  • Eventueel andere documenten waarin persoonsgegevens staan
Afspraak maken

Uitschrijven uit de gemeente Heemstede

Als Oekraïense vluchtelingen naar een andere gemeente vertrekken, moeten zij zich weer uitschrijven uit de gemeente Heemstede. Dit is belangrijk voor het ontvangen van leefgeld.

Leefgeld

De gemeente verstrekt leefgeld aan vluchtelingen uit Oekraïne. Het aanvragen van leefgeld gebeurt door het invullen een aanvraagformulier na inschrijving. Naast een bewijs van inschrijving bij de gemeente moeten vluchtelingen beschikken over een Nederlands bankrekeningnummer. Als geen internationaal paspoort beschikbaar is, verstrekt de gemeente een bankpas. De gemeente keert leefgeld uit binnen 2 weken na aanvraag.

Leefgeld particuliere en gemeentelijke opvang

Er is een onderscheid in particuliere opvang en gemeentelijke opvang. De Oekraïense vluchtelingen die wonen op de Kerklaan, Princehof (Glipperweg) en de woonunits verblijven in de gemeentelijke opvang. Oekraïense vluchtelingen die in de particuliere opvang verblijven ontvangen een extra toelage voor het wooncomponent.
Per 1 februari 2023 zijn de regels voor het leefgeld aangepast. Lees meer over het krijgen en aanvragen van leefgeld (pdf, 125 KB)