Bouw Belvedère Groenendaal
Tot 1964 stond er een uitkijktoren in Wandelbos Groenendaal. De zogenoemde Belvedère, ontworpen door architect Hitchcock tussen 1834-1839, stond op een heuvel in het noordelijke deel van het bos.
In 2018 ontving de gemeente een schenking van € 500.000 om een nieuw gebouw te ontwerpen en te bouwen op de locatie van de oorspronkelijke Belvedère.
De gemeente heeft 6 architecten uitgenodigd een ontwerp te maken voor een nieuwe Belvedère.
Op de schetsontwerpen kon gestemd worden; het winnende schetsontwerp is ‘De Wandeling’.
Lees meer in het nieuwsbericht.
Stand van zaken
De schenker bleek niet gelukkig met het doorlopen proces en de uitkomst daarvan. In overleg tussen architect, schenker en gemeente wordt nu gewerkt aan een aanpassing van het schetsontwerp waarin de 3 partijen zich kunnen vinden. Om dit proces zorgvuldig te doorlopen in deze coronaperiode, waarin persoonlijk overleg niet altijd mogelijk is, kost dit de nodige tijd.
De ontwerpen waarop gestemd kon worden:

Met architect Hitchcock ruim 180 jaar later als inspiratiebron is de Bids Belvedère een geestrijke- en afwijkende aanpak. Dit ontwerp is naast een functionele uitkijktoren ook een kunstobject. Door zijn karakteristieke en eigenwijze verschijningsvorm verrast het uit iedere hoek weer. Het asymmetrische ontwerp is afgestemd op de openingen van het bos. Het resultaat is een uitkijkplek om eens rustig te gaan zitten, met een route door het gebouw die blijft boeien.
Bekijk de uitgebreide beschrijving/tekening (pdf, 22 MB).

Het Bosnest Belvedère is natuurinclusief: Een plek voor bezinning in de buitenlucht. Het is ook een ecologisch bouwwerk. Het silhouet en de hoogte van de duurzame houten uitkijktoren is gelijk aan het aanzicht van de oude Belvedère. Midden op de heuvel ligt een verdiepte kom van baksteen die precies de contouren van de voormalige Belvedère volgt. In de wanden van de uitkijktoren nestelen planten als mossen, als ook vogels, insecten en vleermuizen.
Bekijk de uitgebreide beschrijving/tekening. (pdf, 12,98 MB)

De oorspronkelijke belvedère bestond uit een harde gemetselde kern met een luchtige luifel eromheen. Deze oude kern komt terug en vormt het skelet van de nieuwe belvedère. Uitgevoerd in geperforeerd staal zal deze in de loop der jaren met klimplanten begroeid worden. Als een referentie naar het verleden en het klassieke karakter van Heemstede en haar Groenendaalse bos waardoor de belvedère verbonden wordt met haar omgeving. De wandeling gaat geleidelijk omhoog in de architectuur van de belvedère. Boven gekomen wordt je beloond met een prachtig uitzicht.
Bekijk de uitgebreide beschrijving/tekening. (pdf, 13,56 MB)

Malle Jas gaat over zichtbaarheid en beleving op verschillende niveaus. Aan de onderzijde van de toren kunt u schuilen onder een afdak en plaats nemen op de bankjes die voortkomen uit het naar binnenbuigen van de wanden, als in een besloten boskamer. De naar binnen gebolde muren verbinden binnen en buiten met elkaar. Het kwaliteitsmetselwerk in rood baksteen is gemaakt met ambachtelijke precisie. De alzijdigheid en geometrie van het ontwerp is ontleend aan het oorspronkelijk ontwerp. In het metselwerk zijn nestkastjes opgenomen voor vlinders, vleermuizen, kleine vogels en gierzwaluwen.
Bekijk de uitgebreide beschrijving/tekening (pdf, 19,30 MB).

Mooi Uitzicht, de nieuwe Belvedère is niet langer achthoekig, maar kubistisch en vierkant met de nadruk op verticaliteit. De opengewerkte kern deelt het bouwwerk op in vier identieke pilaren. Een lichte, abstracte, stalen trap leidt naar het uitzichtplatform bovenop. De trap vormt het contrast met de zware, rode, bakstenen toren. Net als de Belvedère van Hitchcock destijds, zegt alles in de toren: “blijf!” De toren is een monoliet die ons overleeft.
Bekijk de uitgebreide beschrijving/tekening. (pdf, 18,23 MB)

Panorama Hope heeft drie niveaus, gebaseerd op de zichtlijnen naar het omringende landschap. Vorm en naam verwijzen naar de voormalige Belvedère. Bovenin is er prachtig uitzicht over Groenendaal en Heemstede. Beneden zijn er banken rondom voor de wandelaar en binnen is er informatie over de omgeving. Panorama Hope is een toonbeeld van duurzaamheid en gemaakt van karakteristieke tweedehands bakstenen. Sleuven en kastjes bieden huisvesting aan allerlei gedierte. Messing details zorgen voor een bijzondere uitstraling. De rode steen, een persoonlijke handtekening van de schenker, toont een mooi accent.
Bekijk de uitgebreide beschrijving/tekening. (pdf, 7,37 MB)
Contact
Arthur Schaafsma
a.schaafsma@heemstede.nl
(023) 548 56 01