Burgerberaad over afvalinzameling

Dit burgerberaad ging over afvalinzameling. Dat onderwerp heeft de gemeenteraad gekozen. Als afval niet goed gescheiden wordt, kan het niet worden hergebruikt. Het belandt dan in de verbrandingsoven. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar is ook duur en zonde van alle materialen. Want goed gescheiden afval kan vaak ook op een duurzame manier verwerkt worden tot nieuwe producten. Zoals compost, biogas, verpakkingsmateriaal en zelfs tennisballen.

Waarom een burgerberaad over afvalinzameling?

Landelijk zijn doelen gesteld om zoveel mogelijk afval te hergebruiken en zo min mogelijk restafval over te houden. Deze doelen hebben we in Heemstede nog niet gehaald en de tijd dringt. Daarom kunnen én moeten wij de manier waarop we afval inzamelen verbeteren. De gemeenteraad vraagt daarom hulp van inwoners en heeft besloten dit te doen in de vorm van een burgerberaad. Bekijk het raadsbesluit van 8 juni 2023 op de website gemeentebestuur.heemstede.nl

Het burgerberaad onderzocht op welke manier de gemeente het beste afval kan gaan inzamelen. Of een nieuwe vorm van afvalinzameling een succes wordt, hangt af van de medewerking van alle Heemstedenaren. Daarom vroegen wij het burgerberaad mee te denken over hoe we ervoor kunnen zorgen dat alle Heemstedenaren meewerken aan de (nieuwe) inzamelmethode.