“Met de hulp van een vrijwilliger redt een nieuwkomer zich beter in onze samenleving.”

Voor nieuwe Nederlanders is het niet altijd makkelijk om hun weg te vinden in de Nederlandse maatschappij. Dat gold ook voor het Syrische echtpaar Zaher en Faten, die sinds kort met hun drie kinderen in Heemstede wonen. Gelukkig stonden vrijwilligers klaar om hen te helpen met taal en alle praktische zaken. Stichting Vluchtelingenwerk Nederland en Stichting Taalcoaches Zuid-Kennemerland zijn dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers, want de hulp is hard nodig. “Het is heel dankbaar werk”, vindt Peter van de Loo, vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk in Heemstede. “Het mooie is dat je echt van waarde kunt zijn voor mensen die jouw hulp nodig hebben.”

Gevlucht voor de oorlog

De Syrische Faten Alian vluchtte drie jaar geleden met haar drie kinderen van toen 14, 6 en 1 jaar naar Nederland vanwege het oorlogsgeweld. Zaher Al Alawi vluchtte via Turkije naar Griekenland en kreeg een jaar later een nareisvergunning. Voor die tijd woonden ze zes jaar onder barre omstandigheden in een kelder in Idlib. Zaher: “We zijn gevlucht voor de oorlog en de dictatuur.” Faten: “Ons huis is gebombardeerd en afgebrand.” Zaher: “We zijn heel blij dat we nu hier zijn. Nederland is een goed en democratisch land, met aardige mensen.”

Alles regelen

Vanaf het moment dat het Syrische gezin een verblijfstatus kreeg, kreeg het hulp van maatschappelijk begeleider Peter van de Loo. “Het huis dat ze kregen toegewezen in Heemstede was leeg. Alles moest nog geregeld worden. Van de inboedel en inrichting tot en met de toeslagen, een huisarts, scholen voor de kinderen… Vooral de eerste maanden is de begeleiding intensief. Als je alleen Arabisch spreekt, is het heel moeilijk om hier je weg te vinden.”

Dagelijkse taal leren

Dat Zaher en Faten hun verhaal nu in het Nederlands vertellen, hebben ze mede te danken aan taalcoach Ineke Wieringa – ook een vrijwilliger. “Toen ik met Faten begon, sprak ze nog geen woord Nederlands. Ze gaat drie ochtenden per week verplicht naar een taalschool. Als taalcoach richt ik me vooral op de dagelijkse taal. Een praatje met de buren, een boodschap doen of een gesprek met een leraar. Ik begon met simpele woordjes als ‘huis’, ‘kamer’, ‘bed’ en ‘straat’, daarna worden het korte zinnetjes. Alles wat je nodig hebt om hier te leven.”

Uit de knel halen

Na haar pensionering wilde Ineke graag mensen helpen met taal. “Om ervoor te zorgen dat mensen zich kunnen redden. Dat geeft veel plezier en voldoening. Als ik hoor hoe goed Faten dat al doet, ontroert me dat echt.” Ook Peter wil graag mensen helpen die in de knel zitten. “Ik weet hoe je je voelt als je niet eens een simpel briefje kunt lezen. Mijn motivatie haal ik uit kleine stappen vooruit. Als ik bijvoorbeeld zie hoe hun oudste zoon nu stage loopt bij een tandtechnisch bedrijf. Dat is geweldig.”

Werken als schilder

Het Syrische echtpaar had niet zonder de hulp van de vrijwilligers gekund. Faten: “Peter heeft ons met alles geholpen. Hij is een goede man.” Zaher: “We zijn blij om in Heemstede te wonen. Lekker rustig en aardige buren. Mijn wens is alleen nog dat ik kan gaan werken. Maar nu eerst drie dagen per week de inburgering.” Peter: “Zaher wil graag zijn werk als schilder weer oppakken, maar zijn beheersing van de taal is nog niet voldoende. Gelukkig heeft hij sinds kort ook een taalcoach. Die kan hem helpen met Nederlandse woorden die horen bij het schildersvak.”

Meer schouders vinden

Nieuwe vrijwilligers zijn hard nodig. Peter: “In Heemstede werken we in duo’s. Om ervaringen te delen en elkaar bij te staan. We hebben meer schouders nodig om samen nieuwe Nederlanders wegwijs te maken.” Ineke: “Ook aan taalcoaches hebben we een tekort.” Peter: “Het is heel zinvol. Je draagt eraan bij dat deze nieuwe inwoners van ons land zich zelfstandig kunnen redden in de Nederlandse samenleving.”

Word ook vrijwilliger

Neem contact op voor meer informatie of aanmelden: