Recreatie en water

Nederland kent in de afgelopen jaren een enorme groei van waterrecreatie. Zo zijn er zijn steeds meer booteigenaren die op zoek zijn naar een ligplaats. Ook andere vormen van waterrecreatie, zoals zwemmen, kanoën en suppen blijven onverminderd populair. Het watersportseizoen loopt van 1 april tot en met 30 september.

Zwemwater

In het openbare water van Heemstede zijn geen officiële zwemwaterlocaties. Ook in de haven is zwemmen niet toegestaan. De provincie Noord-Holland bepaalt die locaties en controleert waar zwemmen veilig is. Verschillende buurgemeenten bieden wel mogelijkheden om te zwemmen in officieel zwemwater.
Lees meer op zwemwater.nl

Ligplaatsen boten

Heemstede heeft 354 ligplaatsen voor pleziervaartuigen in gemeentelijk water. Daarnaast verhuurt de gemeente vaste ligplaatsen in de haven aan inwoners van Heemstede. Alle beschikbare plekken zijn nu vergund of verhuurd. Voor beide voorzieningen bestaan zeer lange wachtlijsten.

Ligplaatsvergunning 

Wie met een boot een ligplaats wil innemen in het openbare water van Heemstede heeft een ligplaatsvergunning nodig. De wachttijd na het aanvragen van een ligplaatsvergunning is enkele tientallen jaren. Wie een ligplaatsvergunning heeft, betaalt hier elk jaar kosten voor. Zonder vergunning mag u niet aanmeren aan openbare grond. De gemeente controleert hierop en kan uw boot weghalen.

Controle en handhaving

Elk jaar controleren wij alle ligplaatsen. Als bijvoorbeeld voor lange tijd geen boot op een officiële ligplaats ligt, kunnen we plek vergunnen aan de eerstvolgende op de wachtlijst. Ook als uw boot slecht onderhouden is of (deels) gezonken, kunnen we de vergunning intrekken en/of uw vaartuig verwijderen. In de Verordening Openbaar Water Heemstede staan alle regels en voorwaarden.

Aanleggen aan eigen tuin of grond

Als uw tuin grenst aan openbaar water, kunt u uw boot hier zonder vergunning aanleggen. Dit geldt zolang andere boten hier geen last van hebben.

Haven van Heemstede

In de haven van Heemstede kunt u tijdens het vaarseizoen ook terecht met uw boot. U kunt hier dan als passant aanmeren. Lees meer over aanleggen en liggen in de Haven

Sportvissen

Heemstede biedt voor liefhebbers van de hengelsport diverse viswateren zoals de Ringvaart, Leidsevaart en de vele vijvers en grachten en sloten. Het viswater is verpacht aan hengelsportvereniging HV Haarlem. Vissen op vislocaties kan alleen met een geldige VISpas. Lees meer over vislocaties, regels en mogelijkheden op VISplanner.nl