Nieuwsberichten over het burgerberaad
Dit zijn de reacties op het burgerberaad over afvalinzameling
Op 15 juni kwam het burgerberaad over afvalinzameling in Heemstede voor de laatste keer bij elkaar. De deelnemers – een brede vertegenwoordiging van de inwoners van Heemstede – overhandigden maar liefst 10 adviezen aan een aantal raadsleden. Alle adviezen werden gedragen door minimaal twee derde van de deelnemers. De meeste adviezen kregen zelfs meer dan 90 procent van de stemmen. In het najaar neemt de gemeenteraad een besluit.
Het burgerberaad heeft advies gegeven over onder andere omgekeerd inzamelen, financiële prikkels, de beschikbaarheid van ondergrondse containers en over het meenemen van de inwoners van onwetendheid naar duurzaamheid. Een aantal deelnemers is momenteel aan de slag om een inleiding te schrijven bij de adviezen. Zodra dat klaar is, zijn alle adviezen terug te vinden op de pagina Adviezen burgerberaad afvalinzameling.
Reactie van de wethouder
Anneke Grummel: “Het burgerberaad heeft zich gebogen over de vraag: wat zou het beste afvalsysteem voor Heemstede zijn? Hoe kunnen we het beste het doel bereiken om met zijn allen minder afval te produceren?”
“Ik ben heel blij dat het advies er ligt. Ik vind het heel bijzonder dat zoveel mensen zich zoveel uur hebben gebogen over toch wel een ingewikkeld onderwerp. Dat ze ook echt tot 10 adviezen zijn gekomen die fundamenteel zijn. Niet alleen het laaghangend fruit, maar echt over het systeem.”
Reactie van de voorzitter van het burgerberaad
Jan Maessen: “Het burgerberaad van Heemstede heeft gestemd over de adviezen waar ze de afgelopen vijf bijeenkomsten keihard aan hebben gewerkt. We hebben uiteindelijk 10 adviezen aangenomen en die hebben we aangeboden aan de gemeenteraad.”
Reacties van de raad
Raadslid Celmo Vidal Queta over de deelnemers van het burgerberaad: “Zij komen hier vijf keer bij elkaar en zijn hele dagen bezig en hebben ook andere dingen te doen. Maar zij kiezen ervoor om hier te zijn. Om te zorgen voor feedback, om ons als raad te helpen. Ik kan alleen maar tevreden zijn. Ik ben echt blij met die hulp en ik hoop dat wij de kans krijgen om deze mensen te bedanken. Echt een pluim voor de inzet.”
Raadslid Paul Nielen sluit zich daarbij aan: “De deelnemers zijn echt allemaal enthousiast. Ze vonden het een fantastische mogelijkheid om hun betrokkenheid bij het reilen en zeilen van de gemeente te laten zien. Soms zijn er gewoon onderwerpen die de moeite waard zijn om terug te leggen bij de inwoners. Omdat de inwoners als dagelijkse consumenten van het gemeentebeleid hele waardevolle dingen kunnen vertellen. Dat helpt ons om betere besluiten te nemen.”
Reacties van de deelnemers
Mattanja:”Ik zou zeggen, doe een volgende keer mee. Omdat het een bepaalde saamhorigheid creëert. En om het idee, het gevoel dat je samen met iets aan de slag gaat. De democratie wordt heel tastbaar met een burgerberaad”
Hub.: “Het kost veel tijd en het duurt soms een beetje lang. Maar het is bewonderenswaardig hoe in die hele groep uiteindelijk de common sense en de consensus overwint. Zodat er uiteindelijk adviezen uitkomen die kwalitatief veel hoger zijn dan ik eigenlijk tot vanochtend nog had gedacht.”
Wynand: “Het was zeer positief en ook vooral een grote bewustwording. Juist door de adviezen die we met zijn allen hebben kunnen geven. We zijn met 100 mensen begonnen en met 59 geëindigd, we hebben die adviezen echt concreet gemaakt en aangescherpt. En ik denk dat dit een hele goede basis is voor de raad om op te kunnen pakken.”
In de tijdlijn kunt u zien wat er verder met de adviezen gaat gebeuren.
Op 3 april was de tweede bijeenkomst van het burgerberaad. Deze sessie stond in het teken van verdieping. Zes experts maakten de aanwezigen wegwijs in de wereld van de afvalinzameling. Onderwerpen die aan bod kwamen waren onder andere gedragsverandering, innovatie en de pilot in Merlenhoven. Bij de derde bijeenkomst komt de focus te liggen op het vormen van adviezen.
Na de centrale presentaties discussieerden de mensen verder in kleinere groepen. Daar ontstonden constructieve gesprekken. De deelnemers stelden goede en slimme vragen, vertelde een van de experts. De mensen verlieten de avond vol met informatie en ideeën over de toekomst van afvalinzameling in Heemstede.
Burgerberaad op 9 maart gestart
Op zaterdag 9 maart ging het eerste burgerberaad van Heemstede van start. Ruim 80 inwoners van Heemstede buigen zich tot aan de zomer over hoe afvalinzameling in de gemeente verbeterd kan worden. Tijdens deze eerste bijeenkomst ging het vooral om kennismaken: met elkaar en met het onderwerp afvalinzameling.
Advies aan gemeenteraad
In juni overhandigt het burgerberaad haar advies over afvalinzameling aan de gemeenteraad. In het najaar neemt de gemeenteraad een besluit. De leden van het burgerberaad zijn representatief voor de Heemsteedse bevolking. Bij de loting is rekening gehouden met een evenredige verdeling van leeftijd, geslacht, postcode en type woning.
Op 20 april was alweer de derde bijeenkomst van het burgerberaad. De deelnemers gingen deze keer aan de slag met adviezen voor de afvalinzameling in Heemstede. Wat vinden de deelnemers en organisatoren er tot nu toe van? Een inkijkje.
Yvette (deelnemer): “Van het burgerberaad leer ik samen tot een oplossing te komen en je leert van een heleboel mensen. Die hebben weer een andere kijk, die komen uit een ander soort wijk, een ander soort bebouwing, een andere leeftijdsfase. Het is heel erg leuk om samen, op een constructieve manier tot een oplossing te komen."
Tobias (deelnemer): “Zeker ook voor onze jonge generatie zou ik het aanraden. Je kijkt meer naar de toekomst. Je geeft als burgerberaad advies aan de gemeenteraad om verder te kijken naar de toekomst.”
Willemijn (deelnemer): “Ik wist niet zo goed dat je zo’n actieve invloed kan uitoefenen. En dat kan hier, want dat is het burgerberaad. Daar had ik nog nooit van gehoord eerlijk gezegd. Dus dat voelt leuk. En ik hoop het ook echt te zien straks.
Koen (begeleider): “De mensen zijn heel enthousiast en dat geeft mij ook weer een extra boost om de mensen te helpen en mee te doen en te begeleiden. Ik vind het heel leuk om te doen, absoluut.”
Jan (voorzitter): “De eerste twee dagen hebben ze kennis gemaakt met het vraagstuk, kennis gemaakt met elkaar, en heel veel expert-kennis over zich heen gekregen. En vandaag gaan ze met de adviezen aan de slag. Dus vandaag aan het einde van de dag gaan we voor het eerst zien: wat zijn de adviezen, in concept, die de deelnemers aan de gemeente Heemstede willen meegeven?”
Advies aan gemeenteraad
In juni overhandigt het burgerberaad haar advies over afvalinzameling aan de gemeenteraad. In het najaar neemt de gemeenteraad een besluit.
Op 21 mei was de vierde bijeenkomst van het burgerberaad over afvalverzameling in Heemstede. De deelnemers hebben op dit moment 16 adviezen in voorbereiding voor de gemeenteraad. Tijdens de laatste bijeenkomst op 15 juni zetten zij de puntjes op de i, waarna er over de adviezen gestemd wordt. De adviezen die een twee derde meerderheid krijgen, worden aangeboden aan de raad.
De deelnemers hadden ambtelijke feedback gekregen op hun conceptadviezen vanuit de derde bijeenkomst. Hiermee gingen zij aan de slag. De vierde bijeenkomst stond dan ook in het teken van hard werken aan het aanscherpen van de adviezen.
Deelnemers aan burgerberaad zijn doortastend
Jan Maessen, voorzitter van het burgerberaad ziet dat de Heemsteedse deelnemers het vraagstuk met grote inzet en betrokkenheid benaderen: “Het is mooi om te zien hoe de deelnemers te werk gaan. Ze schuwen de onderlinge discussie niet. Als ze het niet eens worden, gaan ze toch met elkaar verder. Dan kijken ze naar alternatieven bijvoorbeeld. Er heerst een goede sfeer.”
Betrokken en gemotiveerd
Zo wordt deelneemster Josy steeds enthousiaster: “We hebben de eerste bijeenkomsten besteed aan het verzamelen van kennis. Diverse experts zijn langsgekomen en hebben informatie met ons gedeeld. Hierdoor kregen wij een goed beeld van het vraagstuk. Ik ben vooral gemotiveerd omdat het ertoe leidt dat we het beter gaan doen in Heemstede. Ik wil ervoor zorgen dat we dit afvalknelpunt gaan oplossen.”
Twee derde meerderheid
De deelnemers van het burgerberaad hebben met elkaar afgesproken dat ze draagvlak voor hun adviezen belangrijk vinden. Zij hebben ervoor gekozen dat een advies pas wordt aangeboden aan de raad als het steun krijgt van twee derde van de aanwezige leden.
Kennis, expertise en potentie van bewoners komt naar boven
Jan Maessen: “Ik denk dat dit burgerberaad duidelijk maakt hoe waardevol de inbreng van bewoners kan zijn. Ze hebben zich in heel korte tijd ingelezen en hebben met grote kundigheid en betrokkenheid hun bijdrage geleverd. Ik verwacht dat er een hele mooie set van weloverwogen adviezen naar voren zal komen.”
Overhandiging adviezen aan gemeenteraad
Op 15 juni overhandigt het burgerberaad haar advies over afvalinzameling aan de gemeenteraad. In het najaar neemt de gemeenteraad een besluit.