‘We voelden meteen vrijheid en we konden slapen en eten’

Qasem Munef vluchtte uit de Emiraten

“Jouw gemeente wordt Heemstede." Dat vertelde mijn contactpersoon in het asielzoekerscentrum (azc) me. Ik wist niks van Heemstede. Ik heb het opgezocht op Google Maps en zag dat het een groene plaats is, dichtbij Amsterdam. Dat leek me een mooie plek.”

Qasem Munef landde in juni 2021 op Schiphol. Gekomen uit Dubai en op zoek naar asiel. “Over de reden van mijn vlucht kan ik helaas niet praten. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) weet wat mijn problemen daar waren. Ik kan alleen vertellen dat ik echt weg moest uit de Emiraten.” We ontmoeten Qasem bij hem thuis. Hij serveert koffie met een koekje. We spreken met elkaar in het Nederlands. Zijn twee zoons helpen af en toe een beetje. “Ik had geen idee waar ik naartoe kon. Een vriend van mij uit Amsterdam zei dat als ik de kans zou krijgen, ik naar Nederland moest vluchten.”

Hulp van de gemeente

“Kende ik Nederland? Ik had wel eens gehoord van de Dam in Amsterdam. En vroeger ben ik vijf keer als toerist in Europa geweest. Toen zijn we op een dag vanuit Keulen naar Nederland gereden. Naar Geertruidenberg, herinner ik me.” Daarmee wist Qasem al veel meer van Nederland dan veel andere vluchtelingen.

Na aankomst in Nederland verbleef hij 11 dagen op Schiphol. Daarna werd Qasem overgebracht naar het azc in Den Helder. Na 8 maanden kwamen zijn vrouw en twee zoons over. Met z’n vieren bleven ze nog eens 8 maanden in het azc. In november 2022 kregen ze hun huis in Heemstede toegewezen. “De gemeente heeft ons geweldig geholpen. Met spullen en geld en met begeleiding bij alle ingewikkelde zaken. Die 16 maanden in het azc vonden we niet erg. We hadden vrijheid, we konden slapen en eten. We wisten dat we geduld moesten hebben.”

Qasem was 14 jaar politieagent in de Emiraten

Inmiddels raken Qasem en zijn gezin aardig ingeburgerd. Nederlands leren, dat is de eerste prioriteit. Qasem is in december vorig jaar gestart met leren en zijn beheersing van het Nederlands is indrukwekkend. “Ik ga 3 dagen in de week naar school in Haarlem, op de andere dagen krijg ik les via Zoom. Ik studeer 5 of 6 uur per dag. Mijn vrouw heeft sinds kort ook Nederlandse les. Mijn zoons leren het Nederlands op een school in Haarlem. Zij doen het erg goed, ik ben trots op ze.”

Qasem is van oorsprong Jemeniet. Zijn familie ontvluchtte Jemen voordat Qasem werd geboren. “Er is bijna altijd oorlog in Jemen. Ik ben 35 jaar en heb bijna heel mijn leven in de Emiraten gewoond. De laatste 14 jaar heb ik in Dubai-stad gewerkt als politieagent.”

“Ik wil tolk en vertaler worden”

In Nederland wil hij zeker niet bij de politie werken. “Veertien jaar was genoeg! Ik wil tolk en vertaler worden. Ik vind Nederlands een mooie taal. Een beetje ingewikkeld, maar niet zo ingewikkeld als Arabisch. Als mensen langzaam praten, kan ik het meestal goed verstaan. En ik praat zelf soms ook langzaam, omdat ik de grammatica goed wil doen. Dat vind ik belangrijk.”

“Heemstede is mooi. Lekker rustig. Het leven in Nederland is anders dan in de Emiraten, veel gezonder in ieder geval. Veel mensen fietsen en wandelen. Daar pakt iedereen altijd de auto, ook al moeten ze een paar honderd meter verderop zijn. Het weer daar is ook anders, hoewel het in Nederland ook warm kan zijn, heb ik gemerkt. Maar daar is het geregeld 50 graden en de winter duurt hooguit een week.”

“Begin volgend jaar ga ik als vrijwilliger werken op scholen in Haarlem, als vertaler. Ik hoop dat we dan ook wat meer tijd hebben om de mensen in Heemstede beter te leren kennen. We hebben goed contact met onze buren. Iedereen is heel aardig en behulpzaam. We blijven graag in Nederland, we hopen dat we hier een mooie toekomst tegemoet gaan.”